Orasi jačaju i srce i mozak - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Orasi jačaju i srce i mozak

Kada pomislite na orahe prvo što vam padne na pamet je da su sastojak kolača, ali oni nisu samo sastavni deo kolača, idealni su međuobrok ili dodatak salatama, kuvanom povrću i humusu.

Vrednost oraha svakako ne treba potcenjivati. Osim što su ukusni, prepuni su hranjivih sastojaka, zbog čega ih vredi dodati u svoj jelovnik.

Sedam oraha sadrži 18 grama zdravih masti, četiri grama proteina, dva grama vlakana, skoro 50 odsto preporučenog dnevnog unosa mangana, kao i manje količine magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i B vitamina.

Istraživanja su pokazala da orasi poboljšavaju zdravlje digestivnog trakta i srca.

Šestotonedeljna studija univerziteta Pen, sprovedena na gojaznim odraslim osobama, pokazala je da im je, usled konzumiranja oraha, smanjen krvni pritisak i holesterol.

Ovo nije prvi put da se orasi povezuju sa zdravstvenim prednostima. Istraživači sa Univerziteta Harvard otkrili su da konzumiranje oraha, jedna šaka nedeljno šake, može da smanji rizik od gojaznosti i srčanih bolesti, jer mogu da aktiviraju regiju mozga koja uključuje kontrolu apetita, piše, Ladders.

Orasi doprinose i zdravlju mozga, a i po svom obliku podsećaju na ovaj složen organ, zadužen za mnogobrojne funkije u našem telu.

Istraživanje objavljeno 2020. u “The American Journal of Clinical Nutrition”, sprovedeno na 600 starijih osoba, došlo je do zaključka da im je konzumiranje oraha usporilo kognitivni pad.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Kora od mandarine može biti višestruko korisna

Vanja A

Praznični kolačići sa brusnicom i čokoladom gotovi za 20 minuta

Vanja A

Rol viršle

V.R.

Ostavite komentar