Orahov list protiv reume, čireva, osipa... - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Orahov list protiv reume, čireva, osipa…

Svjež list oraha ima veću vrijednost i odličan je kao čaj za probleme sa stomakom, bolove u želucu i čišćenje tijela od crijevnih parazita

NA njega obično ne obraćamo pažnju, a izuzetno je zdrav i možemo da ga koristimo u zdravstvene svrhe. Orahov list sadrži etarsko ulje, tanin, galne i elagne kiseline, vitamin C, bogat je materijama ljutog i gorkog ukusa. Može da se upotrebi kao oblog, čaj ili sredstvo za lekovitu kupku, u svežem obliku ili tako što se prethodno osuši. Najbolje je da se bere baš u ovom periodu, kao i tokom juna i jula.

Svež list oraha ima veću vrednost i odličan je kao čaj za probleme sa stomakom, bolove u želucu i čišćenje tela od crevnih parazita. Priprema se tako što se nabere 20 grama mladog lišća, a zatim se prelije litrom proključale vode. Dodaju se četiri kašike meda, poklopi se i posle deset minuta procedi. Čaj se pije tri puta dnevno, i to po šoljica posle jela.

Ukoliko imate osip na koži, napunite kadu veoma toplom vodom i u nju umočite orahovo lišće, pa lezite u toj kupki oko pola sata.

A ako imate problem sa ranama ili čirevima na telu, pomešajte deset grama sušenog orahovog lista sa kašikom meda, prelijte ga sa 2,5 dl ključale vode, kuvajte deset minuta i procedite. Pijte dve šolje dnevno.

Ono pomaže i kod reume, pa u tom slučaju deset kašika usitnjenog orahovog lista potopite u litar maslinovog ulja, ostavite da stoji 30 dana na toplom mestu, uz mućkanje. Posle toga možete da koristite smesu kao masu za masiranje bolnih reumatičnih mesta.

Izvor. Novosti

Danas objavljeno

Kako čajevi utječu na naše zdravlje?

Vanja A

Kako se izboriti sa stresom na prirodan način

Vanja A

Koliko minuta dnevno trebamo šetati

Vanja A

Ostavite komentar