Ako svaki dan jedete 30 g mješavine orašastih plodova (badema, oraha i indijskih oraščića) rizik obolijevanja od srčanih bolesti smanjen vam je za 29 posto.
Grickajte pametno!
Studija koju je objavio American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je da je ljudima koji su svaki dan jeli 30 g mješavine orašastih plodova (badema, oraha i indijskih oraščića) rizik obolijevanja od srčanih bolesti smanjen 29 posto.
Jednostruko i višestruko nezasićene masnoće mogu sniziti loš, LDL holesterol, kaže dr. Frank Hu.
Dobar za mozak
Mozak je načinjen od masti – 60 odsto. Da bi mozak radio kako treba, neophodno je da ga snabdijevamo zdravim mastima, a omega 3 masne kiseline iz oraha spadaju u zdrave masnoće. Samo 30 grama oraha dnevno obezbjeđuju 95 odsto potrebne dnevne doze omega 3 masnih kiselina!
Štiti kosti
Orah je dobar izvor lako iskoristivog kalcijuma i magnezijuma, koji gode kostima. Orasi takođe pomažu formiranje kolagena i sprječavaju gubitak minerala iz kostiju, ako da pomažu da kosti ostanu snažne i u odmaklim godinama.
Pomaže da smršamo
Konzumacija oraha štiti nas od razvoja tzv. metaboličkog sindroma, čiji je jedan od simptoma i salo oko struka (među ostale spadaju povišen pritisak i šećer u krvi). Konzumacija oraha na prirodan način doprinosi da se ne ugojimo.
Djeluje antikancerogeno
Pošto sadrži veliku količinu antioksidanata i antiinflamatornih supstanci, orah ima i mjerljivo preventivno dejstvo protiv nastanka malignih promjena.
Štiti srce
Postoje brojne studije da konzumacija oraha veoma godi srcu i krvnim sudovima. Orah sadrži zdrave masnoće tipa omega 3, za koje je poznato da pomažu da arterije ostanu prohodne, a njegova antiinflamatorna svojstva takođe štite arterije od “šoka” i upale koju može da izazove konzumiranje pretjerano masne hrane. Sadrži vitamin E u neuobičajenom obliku gama-tokoferola (uobičajen je alfa-tokoferol), za koji se smatra da je izuzetno koristan za zdravlje srca i krvnih sudova. Redovna konzumacija oraha pomaže da se snizi loš a poveća dobar holesterol u krvi.
buditezdravi.info