18. Jula 2022.

Optužuju Vladu da nisu dovoljno ozbiljni: Bojimo se da će biti mrtvih

Big Portal

Meteorolozi strahuju da bi moglo da bude smrtnih slučajeva.

Premijer u ostavci Boris Džonson propustio je u subotu krizni sastanak u vladi, zauzet opraštanjem od prijatelja u rezidenciji britanskih premijera Čekers na severozapadu Londona.

Džonsonov zamenik Dominik Rab danas je ostavio utisak da je oduševljen što će prvi put u zemlji biti više od 40 stepeni Celzijusa.

“Naravno, postoje zdravorazumski saveti – da se pije voda, izbegava sunce u najtoplijem delu dana i da se stavi krema za sunčanje”, rekao je Rab za Skaj njuz (Sky News).

Međutim, Rab je dodao da treba “uživati u suncu” navodeći da je zemlja dovoljno otporna da se nosi sa vrućinom i da nema razloga da škole budu zatvorene.

Rabova izjava je izazvala negodovanje zdravstvenih radnika i meteorologa.

“To nije lep sunčan dan kada možete da stavite kremu za sunčanje, idete na kupanje, ili izlazite na ručak ili večeru”, upozorila je predstavnica medicinske škole Trejsi Nikols (Tracy Nicholls).

Ona je dodala da je to velika vrućina, koja bi mogla da dovede do smrtnih slučajeva jer je suviše žestoka.

“Nismo opremljeni za takvu vruc´inu u zemlji”, rekla je Trejsi Nikolas. Ministarstvo za saobrac´aj upozorilo je na “velike poremec´aje” u saobraćaju, dok je gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan) savetovao da se javni prevoz koristi samo ako je to “apsolutno neophodno”.

Britanska meteorološka služba izdala je prvi put crveni meteo alarm za ponedeljak i utorak, naglašavajući da postoji “rizik po život”.

Temperatura bi mogla da predje 40 stepeni u Londonu, što je prvi put u zemlji. Apsolutni rekord zabeležen u Velikoj Britaniji datira od 25. jula 2019. godine, kada je živa dostigla maksimum od 38,7 stepeni u Kembridžu, na istoku Engleske.

Meteorolozi toplotni talas pripisiju globalnom zagrevanju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare