26. Decembra 2022.

Optužnica protiv pet lica za poresku utaju 2,7 miliona KM

Big Portal

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv Željka Kukobata, Momirke Јamedžija, te stručnih saradnika u Grupi za reviziju i kontrolu Regionalnog centra Banjaluka UIO BiH Slobodanke Manojlović i Lidije Lončar, kao i Nedima Kulenovića, nekadašnjeg šefa Grupe za prinudnu naplatu banjalučkog Regionalnog centra UIO.

Kukobat se tereti da je kao vlasnik i direktor pravnog lica “Sima” iz Aleksandrovca kod Laktaša od marta 2007. godine do 19. marta 2013. godine organizovao grupu ljudi, kojoj su pristupili Јamedžija, kao direktor i odgovorno lice u navedenom pravnom licu, te zaposleni Manojlovićeva, Lončareva i Kulenović, koji su zajedničkim djelovanjem počinili krivična djela propisana zakonom BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su Kukobat kao organizator, a Јamedžija kao pripadnik grupe, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima, izbjegli plaćanje PDV-a.

Manojlovićeva, Lončareva i Kulenović se terete da su kao pripadnici grupe i službena i odgovorna lica u institucijama BiH svojim radnjama, kršenjem zakona i propuštanjem dužnosti nadzora, nesavjesno postupili u vršenju svoje dužnosti, te nisu obračunali porez za pomenuto pravno lice u čemu se ogleda i njihovo koruptivno djelovanje.

Ovim radnjama oni su pravnom licu “Sima” i njegovom vlasniku Kukobatu na osnovu neplaćenog poreza pribavili protivpravnu korist u iznosu od 2.758.558 KM, te time pričinili štetu za budžet BiH u navedenom iznosu.

Kukobat i Јamedžija se terete za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom poreske utaje ili prevare, a Manojlovićeva, Lončareva i Kulenović za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom nesavjestan rad u službi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare