“Optuživanje trampa nije bila opcija”: Maler o miješanju Rusije u američke izbore - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Optuživanje trampa nije bila opcija”: Maler o miješanju Rusije u američke izbore

Specijalni tužilac Robert Maler u svom prvom komentaru nakon završetka istrage o ruskom miješanju u američke izbore rekao je u srijedu da “podizanje optužnice protiv Trampa nije bila opcija”, pojašnjavajući to svojom interpretacijom američkog ustava prema kojem predsjednika dok obavlja dužnost nije moguće krivično goniti.

Maler je naglasio da to nipošto ne znači da je njegovom istragom utvrđeno da Donald Tramp nije počinio nikakvo krivično djelo.

– Da smo bili uvjereni da ga nije počinio, to bismo i napisali u našem izvještaju, ali mi nismo nedvosmisleno utvrdili da predsjednik nije počinio krivično djelo – izjavio je Maler na vanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je objavio da podnosi ostavku te da se povlači iz Ministarstva pravosuđa.

Maler nije isključio mogućnost da svjedoči pred Kongresom, ali je dodao da neće iznijeti ni jednu informaciju koja se već ne nalazi u izvještaju od nekoliko stotina stranica koje je njegov tim predao prije nekoliko nedjelja.

Maler je ponovio da nije bilo dosluha između Trampovog izbornog štaba i Rusije, ali da predsjednik nije u potpunosti oslobođen odgovornosti od ometanja pravde.

Trampa je Malerov istup doživio pozitivno pa je na Tviteru napisao: “Slučaj zaključen! Hvala”.

Dodao je da se ništa nije promijenilo u odnosu na izvještaj.

– Nije bilo dovoljno dokaza i prema tome, u našoj zemlji, osoba je u tom slučaju nevina – zaključio je Tramp.

U istrazi koja je počela još 2017. godine, a koje se Tramp i te kako bojao (insajderi kažu da je uzviknuo i ”s*eban sam, ovo je kraj mog mandata”) ukupno je optuženo 35 osoba za niz krivičnih djela, uključujući nekoliko njih iz Trampove kampanje i administracije.

Dok je Tramp slavio na Tviteru, demokratski senator i kandidat u trci za demokratsku nominaciju za predsjednika SAD, Kori Buker, pozvao je na opoziv predsjednika. Naime, on je iz Malerove izjave zaključio da “Kongres ima moralnu i pravnu obavezu da odmah započne s postupkom opoziva predsjednika”.

(Jutarnji list)

Srpskainfo

Danas objavljeno

U policijskoj akciji 11 uhapšenih, među njima i pripadnik Granične policije BiH

M.

SIPA uhapsila po nalogu Tužilaštva Dragana Šojića

M.

Veliki broj vjernika na zajedničkoj liturgiji SPC i MPC-OA

M.

Ostavite komentar