22. Jula 2019.

Optužen zbog lažnog morala

Big Portal

Adnan Oktar (63), vođa sekte i vlasnik TV kanala 9 na kojem je nastupao kao propovjednik nakon više od godinu istrage, optužen je za seksualno zlostavljanje te otmicu maloljetnika, prenosi turski Hurriyet Daily.

Osim njega, optužnicom je tretirano još 226 optuženih, od kojih je 171 u pritvoru, a 25 se već nagodilo s tužiocem. Oktar i njegovi saradnici tereti se za zlostavljanje i nanošenje patnje najmanje 125 žrtava.

Oni se, također, terete i za pokušaj ubistva, davanje mita, ucjenjivanje, falsificiranje te za sudjelovanje u oružanoj organizaciji i vojnoj špijunaži.

Adnan Oktar samozvani je islamski propovjednik, vlasnik TV kanala A9, koji mu je služio za propagiranje njegovih ideja. Nediplomirani student arhitekture, istorije i filozofije, Oktar je pobornik teorija zavjere, borac protiv ateizma, darvinista, masona i cionista. Vodio je dvije organizacije, jednu usmjerenu očuvanju tradicionalnih moralnih vrijednosti, a drugu “naučnu”, koncentriranu na širenje antidarvinističke teorije.

Njegovu organizaciju turski mediji nazivaju kultom, u sklopu kojeg je zlostavljao žene i maloljetne djevojke. Adnan Oktar najpoznatiji je po svojoj neobičnoj TV emisiji u kojoj je miješao vjeru sa zabavom.

U emisiji bi govorio o islamskim vrijednostima, a onda plesao s mladim ženama koje je nazivao mačkicama, a one njega lavom. Njegove su “mačkice” sve izraženih oblina, duge kose, često plave, uskog struka i punih usana, dok su im oči naglašeno našminkane u mačkasto iskošen oblik.

Plastične operacije

Svoje je sljedbenice tjerao na plastične operacije ne bi li što više nalikovale idealu ljepote koji mu se urezao dok je kao dječak odrastao u susjedstvu noćnog kluba u Ankari, ispričala je novinarima Beril Koncagul, koja je u turskim medijima bila poznata kao Oktarova omiljena “mačkica”.

Djevojke su mu morale služiti gole, a on ih je tukao, vikao na njih, tjerao ih na seksualne odnose.

–Morale smo ga zvati “ljubavi moja” nezavisno od toga što bi radio – prenijela je nekada omiljena Oktarova “mačkica”.

Ako bi htio da čita novine, dvije gole djevojke držale su novine ispred njega.

Žene i djevojke dobrovoljno bi mu se pridružile da bi sudjelovale u TV šouu, ali onda ih više ne bi puštao.

Uhapšen je prošle godine, a policija je prilikom racije zaplijenila 96 pištolja, 23 puške, 3.000 metaka i 300.000 dolara u gotovini. U sklopu akcije vlasti su blokirale 120 internet stranica povezanih s Oktarovim kultom.

U njegovom tumačenju religije bilo mu je dozvoljeno imati seksualne odnose sa svakom osobom starijom od sedam godina.

(Avaz)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare