20. Januara 2021.

Optužen za utaju poreza tešku 1,76 miliona KM

Big Portal

Prema optužnici, Dobrijević je izbjegao plaćanje ukupnih poreza i doprinosa kao ovlašteno lice Auto-kluba “Retro” Laktaši u iznosu od 1.763.645 KM, čime je počinio produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa, a terete ga i za pomaganje pri zloupotrebi ovlaštenja u privredi.

Trivuna i Grujićevu terete da su dogovorili sa Dobrijevićem da Auto-klub iskoriste za nezakonito izvlačenje sredstava iz društva.

“Optužnica Savu Dobrijevića tereti da je od 1. januara 2010. godine do 31. decembra 2015. godine u Aleksandrovcu, Banjaluci i drugim mjestima u RS kao predsjednik i lice ovlašteno za zastupanje Auto-kluba ‘Retro’ Laktaši u više navrata izbjegao plaćanje poreza propisanih poreskim zakonodavstvom RS i doprinosa zdravstvenog i penzijskog osiguranja”, navodi se u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Kako se navodi, to je činio ne dajući tražene podatke o svom stečenom oporezivom prihodu i o drugim činjenicama koje su od uticaja za utvrđivanje ovakvih obaveza.

“Tako je izbjegao plaćanje ukupnih poreza i doprinosa u iznosu od 1.763.645,43 KM, čime je počinio produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa”, navodi se u saopštenju. Dodaju da optužnica Dobrijevića tereti i za pomaganje u izvršenju krivičnog djela zloupotreba ovlaštenja u privredi koje su kao saizvršioci počinili Trivun i Grujićeva.

Risto Trivun kao direktor “Sarajevo osiguranja” d.d., Filijala Banjaluka, i Biljana Grujić kao organizator Odsjeka knjigovodstva sa AOP i opšti poslovi i v.d. direktora filijale su, prema optužnici, kao odgovorna lica tokom 2013. godine u Banjaluci kršili propise o osiguranju i pravila poslovanja u odnosu na raspolaganje, korištenje i upravljanje imovinom društva.

To su, kako se navodi, činili u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za društvo.

Prema navodima optužnice, Trivun i Grujićeva su dogovorili sa Dobrijevićem da Auto-klub “Retro” Laktaši iskoriste za nezakonito izvlačenje sredstava iz društva.

“Ugovorili su navodno sponzorisanje kluba u iznosu od 795.000 KM, sa stvarnom namjerom da veći dio ovih sredstava klub vrati tako što će izvršiti pojedinačne uplate u različitim iznosima na bankovne račune radnika ‘Sarajevo osiguranja’ d.d., Filijala Banjaluka, i drugih lica. Ta sredstva bila bi upotrijebljena za privlačenje klijenata filijale, davanjem nezakonitih popusta i pogodnosti prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od auto-odgovornosti, a dio sredstava da Savo Dobrijević zadrži za sebe”, dodaje se u optužnici.

Optužnicu je podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

(Nezavisne)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare