Nikola Gruevski osuđen na devet godina robije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Nikola Gruevski osuđen na devet godina robije

Krivični sud u Skoplju, proglasio je krivim u slučaju “TNT” bivšeg premijera Sjeverne Makednije, Nikolu Gruevskog i osudio ga na devet godina zatvora.

Gruevski je trenutno nedostupan organima Sjeverne Makedonije i nalazi se u bjekstvu.

Osim Gruevskog, osuđeni su i bivši ministar saobraćaja i komunikacija, Mile Jankievski na tri godine, bivši načelnik općine Gazi Baba, Toni Trajkovski je osuđen na četiri godine, a istu kaznu je dobila i okrivljena Elizabeta Najdovska.

Gruevski je osuđen da je skupa sa Jankievskim djelovao na Trajkovskog da da iskoristi svoj službeni položaj i protivpravno sruši stambeno-poslovni objekat Kosmos u koji je investirao Fiat Canoski.

Ovo je Gruevski uradio kako bi kaznio Canoskog jer njegova stranka PEI izašla iz koalicije sa VMRO-DPMNE i ušla u koaliciju sa tada opozicionom SDSM.

Suđenje u ovom slučaju je počelo u januaru 2018. godine, a događaji na koje se odnosilo su se dešavali od prvog aprila do 2011. do kraja 2012. godine.

Gruevski je krajem aprila osuđen na sedam godina zatvora po optužnici da je od stranke na čijem je čelu bio prisvojio 1,3 miliona eura i uložio ih u atraktivno građevinsko zemljište, prenosi Kliks.

Srpskainfo.

Danas objavljeno

“NATO šalje nuklearne bombe u EU – Rusija rakete u Belorusiju”

M.

Patrijarh Porfirije: Vjera – temelj života na ovim prostorima

M.

Pucnjava u Ilinoisu; najmanje jedna žrtva, dvoje ranjenih

M.

Ostavite komentar