Optimistična korona prognoza profesora Kočovića - BIGportal.ba
Region Vijesti

Optimistična korona prognoza profesora Kočovića

Profesor informatike Petar Kočović prognozirao je uz pomoć svog matematičkog modela da će mogući broj novozaraženih na dnevnom nivou u ovom talasu epidemije korona virusa biti viši od 7.400!

Nakon što je neslavna prognoza ostvarena, Kočović kaže da je najgore prošlo i da je pik za nama. Navodi i da se uprkos visokim brojkama, najviša je inače zabilježena u utorak, bilježi i blag pad u broju zaraženih, a procjenjuje i kraj talasa koji se pomjerio na 18. decembar.

– Pik je jedna tačka, jedan dan, to je tačka poslije koje se kreće u pad – rekao je profesor Kočović.

Navodi da je pik dosegnut i da smo već sedam dana u padu.

– Matematički pik je bio 23. septembra. Tada smo imali 6.480 oboljelih – kazao je profesor.

Dodaje da je bez obzira na rekordni broj novozaraženih, zabilježen prije dva dana, kriva pokazala blagi pad.

– Računajući od pretprošlog petka do prošle nedjelje imali smo pad koji je veći od očekivanog broja zaraženih u ovoj fazi. Posljednji brojevi su možda posledica realne zaraze, a možda i toga što za vikend nisu ubilježili sve pa se to prelilo na ponedjeljak i utorak – rekao je Kočović navodeći da oboljeli rezultate dobijaju tokom dana, ali da u pojedinim mjestima statistika kasni.

O brojkama koje su nadvisile prošlogodišnji rekord po broju zaraženih kaže da su neprijatno iznenađenje, a ujedno ocjenjuje da su opšta očekivanja da pad bude nagliji što nažalost nije slučaj.

Podsjetimo, najveći broj novozaraženih zabilježen je u utorak sa 8.467 pozitivnih. To je ujedno najveći broj novozaraženih u danu od početka epidemije korona virusa u Srbiji od marta 2020. godine.

Danas objavljeno

Zemljotres u Baniji; epicentar kod Petrinje

M.

Srbi su u Sarajevu najmanje od 14. vijeka, različitosti treba da spajaju

M.

Zahtjev za hitno povlačenje konzula Admira Atovića

M.

Ostavite komentar