Opštini računar, a sebi automobil od 27.000 KM?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Opštini računar, a sebi automobil od 27.000 KM?!

Ministarstvo uprave uprave i lokalne samouprave Republike Srpske kupuje nov ili korišten automobil, koji bi mogao da košta oko 27. 000 KM. Ta cifra vjerovatno ne bi privukla pažnju javnosti da nije objavljena isti dan kada je Vlada RS za svaku od 19 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština dala po samo 1. 000 KM pomoći.

Prema podacima iz tenderske dokumetacije, nov automobil treba da bude proizveden 2019. godine, a ako je korišten ne smije da bude stariji od 2014, s maksimalno 100.000 pređenih kilometara i da bude metalik crne boje.

Sudeći prema ostalim zahtijevanim tehničkim specifikacijama, čini se da ministarstvo cilja na malo korištene limuzine marke „folksvagen“ ili „škoda“: minimalna dužina 4,6 metara, minimalna visina 1,8 metara, najmanje međuosovinsko rastojanje 2,6 metara, zapremina motora od 1,590 „kubika“, snaga motora najmanje 110 konjsih snaga, 4 cilindra, dizel motor, zapremina prtljažnika minimalno 550 litara, kapacitet rezervoara najmanje 50 litara, euro pet ili šest, manuelni mjenjač sa 6 brzina.

Klima mora da bude digitalna dvozonska, kolor termoizolaciona stakla, parking senzori nazad, navigacija fabrička, priključak za USB, blutut, elektropodesiva i elektropreklopiva spoljnja ogledala… Procijenjena vrijednost je 23.000 KM bez PDV, ili 26.910 KM s porezom.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave, do ovog trenutka, nismo dobili odgovor na pitanja. Time je nastavljena praksa ignorisanja naših pitanja od strane ovog resora. Ranije nismo dobili odgovor na pitanja ko su savjetnici u ministarstvu, kao ni odgovore koji se se odnosili na izmjene Zakona o sukobu interesa RS.

Međutim, na zvaničnoj stranici Službe za reviziju RS piše da ovo ministarstvo već ima 13 automobila, a saznajemo da auto koje nabavljaju treba da služi nekom od najbližih saradnika ministarke uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić.

Jedno od pitanja na koje nismo dobili odgovor glasi da li je realno da je procijenjena vrijednost automobila 23.000 KM, dakle više nego što je Vlada RS nedavno odlučila da izdvoji za izrazito nerazvijene opštine u Srpskoj.

Ministarka Rešić je na konferenciji za novinare prije nekoliko dana tvrdila da je informacija o dodjeli 1.000 KM nekim lokalnim zajednicama izvučena iz konteksta i da je to samo nastavak projekta iz 2012. godine kada je u upotrebu puštena centralna baza matičnih knjiga za cijelu RS, koja je koštala 200.000 KM.

Kako je rekla, taj novac od po 1.000 KM bi trebalo da pomogne izrazito nerazvijenim i nerazvijenim opštinama u nabavci opreme kako da bi one mogle da se uključe u elektronsku bazu.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Tragedija kod Modriče: Prije puta pokušao zavrnuti vodu u šahtu, pa upao u njega i utopio se

M.

Velika akcija SIPA-e na području Tuzlanskog kantona, pretresi na 12 lokacija

M.

Jak zemljotres pogodio Tajvan

M.

Ostavite komentar