Opsadno stanje na Haitiju posle ubistva predsednika; Francuska: Kukavički čin - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Opsadno stanje na Haitiju posle ubistva predsednika; Francuska: Kukavički čin

Vršilac dužnosti premijera Haitija Klod Žozef proglasio je danas opsadno stanje u zemlji, nakon ubistva predsednika Žovenela Moizea.

Žozef je rekao da ne želi da nacija “upadne u haos” nakon ubistva predsednika, prenosi Si-En-En.

On je dodao da je odluka o proglašenju opsadnog stanja doneta na vanrednom sastanku saveta ministara.

Prema zakonu Haitija, postoje tri nivoa vanrednog stanja – vanredno stanje je najniži nivo, sledi opsadno stanje, a najviši nivo je “ratno stanje”.

Opasno stanje znači da su sve granice zatvorene, kao i da se privremeno uvodi vojno stanje, a vojska Haitija i Nacionalna policija Haitija imaju ovlašćenja za sprovođenje zakona.

Žozef je pozvao građane da budu smireni i obećao da će privesti pravdi umešane u ubistvo predsednika.

Predsednika Haitija Žovenela Moizea ubili su neidentifikovani napadači u njegovoj rezidenciji tokom noći u nehumanom i varvarskom činu, a predsednikova supruga je povređena, rekao je ranije danas Žozef.

Francuska: Kukavičko ubistvo predsednika Haitija
Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Ledrijan osudio je kao kukavičko ubistvo predsednika Haitija Žovenela Muaza u njegovoj rezidenciji i pozvao građane Haitija da sačuvaju prisebnost.

“Ovaj zločin, koji se dogodio u trenutku kada se pogoršavaju i politička, i bezbednosna situacija, mora biti u potpunosti rasvetljen. Pozivam sve učesnike u političkom životu Haitija da sačuvaju smirenost i da budu suzdržani”, poručio je Ledrijan, prenosi Rojters.

Danas objavljeno

Zabranili dronove

Vanja A

Jak zemljotres pogodio Kinu

Vanja A

Opet petocifren broj zaraženih, preminule 32 osobe

Vanja A

Ostavite komentar