Oproštaj od patrijarha Irineja, sahrana danas u Hramu Svetog Save - BIGportal.ba
Region Vijesti

Oproštaj od patrijarha Irineja, sahrana danas u Hramu Svetog Save

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Liturgiju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Građani u hramu Svetog Save odaju poštu patrijarhu Irineju

Građani dolaze u hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cele noći, javlja izveštač RTS-a.

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja i tako će biti sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija. U 11 sati je opelo, a zatim slede i besede.

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save.

Vernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju širom zemlje.Telo patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save

Telo patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save

Telo patrijarha je juče iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save. Sveštenici su cele noći čitali jevanđenje nad njegovim odrom.

Liturgija za upokojenje počinje u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

Danas objavljeno

Kremlj: Razgovor Putina i Bajdena bio iskren i poslovan

M.

Detalji razgovora: Bajden zaprijetio, Putin odgovorio

M.

Građani da glasaju protiv korumpiranih političara!

M.

Ostavite komentar