12. Aprila 2021.

Oproštaj od omiljenog banjalučkog profesora: Milorad Telebak iza sebe ostavlja bogatu jezičku zaostavštinu

Big Portal

Komemoracija povodom smrti profesora Milorada Telebaka, biće održana danas sa početkom u 11 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Rođen je u Nevesinju, 1942. godine, a dugi niz godina bio je angažovan kao lektor u Narodnom pozorištu Republike Srpske i na Radio televiziji Republike Srpske. Od ovog velikog čovjeka oprostilo je i njegovo Narodno pozorište, te mnogi saradnici i glumci.

– U danima za koje nam se čini da ne donose ništa dobro pogodila nas je vijest o iznenadnoj smrti prof. Milorada Telebaka, našeg dugogodišnjeg saradnika i cijenjenog stručnjaka. Teško je pisati o čovjeku kome su se svi divili, jer ne postoji ništa što se može dodati, a da se o tome već nije čulo ili pisalo. Godinama je u našoj pozorišnoj kući, kao i svuda gdje se njegova riječ mogla čuti, nesebično radio na njegovanju jezičke kulture i očuvanju ćirilice i sprskog jezika i to nenametiljivo, toplim riječima i uz puno razumeijvanja. Pamtićemo njegove jezičke bravure i pošalice kojima nas je obrazovao i podsjećao na to da nemamo većeg blaga od svoga jezika – poručili su iz Narodnog pozorišta RS, gdje se od omiljenog profesora opraštaju sa mnogo zahvalnosti.

– Zahvalni smo našem Mići na svemu što smo od njega naučili i što smo, prije svega, imali priliku da gotovo tri decenije uživamo u njegovom radu. Još jedan dobri duh našeg pozorišta nas je napustio, ali samo fizički. Iza sebe je ostavio brojne savjete, priručnike, članke i uspomene koje će nam uvijek biti drage. Na nama ostaje da slijedimo njegov put i čuvamo srpski jezik onako kako nas je godinama učio. Narodno pozorište je druga kuća Milorada Telebaka – navode iz Pozorišta.

Milorad Telebak bio je i član Komisije za fonologiju i Komisije za standardni jezik u školstvu, administraciji, izdavaštvu i javnim glasilima. Imao je članstvo u Udruženju književnika Srpske i Udruženju književnika Srbije. Objavio je više stotina tekstova o jeziku u časopisima i listovima, pripremio na stotine jezičkih emisija u obrazovnom programu radija i televizije, napisao desetak popularnih jezičkih priručnika.

Dobitnik je visokog priznanja Matice srpske, Povelje za ukupan doprinos njegovanju srpske jezičke kulture.

Sa njim se oprostila i uprava Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, čiji je bio dugogodišnji saradnik.

– Milorada Telebaka pamtićemo kao nekoga ko je sa lakoćom, ali prezicno i tačno otkrivao sve jezičke nedoumice, a razgovori sa njim uvijek su bili ispunjeni vedrinom. Znanje je nesebično dijelio, pokazujući kako pravopisne i gramatičke greške nisu komplikovane koliko se na prvi pogled čini. Iznad svega, bio je divan čovjek, uvijek spreman da odgovori u šaljivom tonu, ali sa dubinom i značenjem rečenice nad kojom možemo da se zamislimo. Među koricama njegovih knjiga kriju se prave dragocjenosti, a nema sumnje da će svi koji su ga poznavali pamtiti njegove mudre misli zaogrnute zanimljivim dosjetkama – rekla je direktor NUB RS, Ljilja Petrović Zečić.

Ovog velikog i cijenjenog čovjeka, predsjednik Republike Srpske odlikovao je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Za jezičke priručnike koje je napisao, Telebak je dobio književne nagrade „Sveti Sava”, „Kočićevo pero” i „Stuplje”.

– Iskreno me rastužila vijest o odlasku profesora Milorada Telebaka. S jedne strane, istinski autoritet, posvećenik i erudite, a s druge, tako jednostavan i skroman, neko ko je uvijek imao vremena za sve i svakog i ko je na jedinstven način otklanjao sve naše jezičke nedoumice. Zaduživši za sva vremena jezičku kulturu Republike Srpske, profesor Telebak će bez sumnje ostati upamćen po svojoj zaostavštini koja je trajno obogatila našu nauku o jeziku – rekao je direktor Banskog dvora, Mladen Matović.

Profesor Telebak je životni poziv vezao za školu (nastava srpskog jezika), pozorište (lektura govornog izraza) i unapređivanje jezičke kulture naroda (napisi u listovima, emisije na radiju i televiziji, popularni priručnici). Predavao je scenski govor na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, te je autor brojnih popularnih jezičkih priručnika.

Takođe, autor je i izvođač poučne jezičke monokomedije “Sa smijehom kroz srpsku gramatiku” za koju se bilježi blizu 100 izvođenja u školama, bibliotekama, domovima kulture, pozorištima.

Posljednje riječi svom profesoru uputio je i njegov student, glumac Boris Šavija.

– Milorad Telebak. Omiljeni profesor, lingvista, pisac, lektor, dragocjen pozorišni pregalac i biser. Putujte, profesore, nedostajaće mi vaš osmijeh, ljudskost, malene cjeduljice sa ispravkama koje ste mi ostavljali poslije probe, i ono “Za koga navija Šavija?” kad se sretnemo – poručio je on.

OMILJEN U NARODU
Znajući da suvoparnu gramatiku ne vole da uče ni oni koji moraju, Telebak je narodu pisao i govorio jednostavno – da svima bude pristupačno, duhovito – da svima bude zanimljivo i lako pamtljivo, a da pritom bude i poučno, i praktično.
U tome je “tajna” njegove gledanosti i čitanosti, što mu je donijelo veliku popularnost u narodu. Zapažen je i u stručnoj javnosti na cijelom srpskom jezičkom prostoru.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare