Oprezno sa vitaminima i mineralima - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Oprezno sa vitaminima i mineralima

Uzimanje suplemenata na svoju ruku može biti veoma štetno. Naučnici još nemaju odgovor zašto vitamini i minerali unijeti hranom daju pozitivan efekat, dok oni koji se piju kao dodatak štetno utiču

Foto: Depositphotos

Vitamini i minerali mogu biti veoma korisni u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ako se unose putem ishrane, ali ukoliko to činite na svoju ruku, mogu biti veoma štetni, smatraju američki stručnjaci.

Osobe koje su pile vitamin D, a za to nije bilo potrebe, imaju veći rizik od smrtnosti od karcinoma. Naučnici nisu otkrili zašto su isti vitamini i minerali uneti preko hrane imali pozitivan efekat, a oni koje su ljudi pili kao dodatak štetno uticali.

Dodatke su najčešće uzimale žene. Konzumiranje većih količina kalcijuma putem ishrane dovodi do poremećaja funkcije creva zbog čega se u urinu pojavljuje veći nivo kalcijuma. Ako se uzima kao dodatak može da poveća rizik od nastanka kamena u bubregu.

Naučnici su koristili medicinske podatke 30.899 osoba poslednjih deset godina. Većina je govorila o dodacima koje su uzimali, hrani koju su svakodnevno konzumirali, ali i o tome da li su pušači, da li piju alkohol ili vežbaju i da li boluju od bolesti poput raka ili dijabetesa. Za to vreme umrlo je 3.613 ispitanika. Ispostavilo se da je više od polovine njih uzimalo dodatke ishrani, gotovo 40 odsto koristilo je multivitamine, dok su ostali najčešće uzimali vitamine C, D i E i minerale poput kalcijuma i magnezijuma.

Danas objavljeno

Pečene krofne sa džemom

Zeljka

Tuširanje ledenom vodom ujutru poboljšava rad mozga

Zeljka

Smoothie sa cimetom

Zeljka

Ostavite komentar