OPREZNO SA UPOTREBOM: Ranitidin sadrži supstancu koja bi mogla da IZAZOVE RAK - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

OPREZNO SA UPOTREBOM: Ranitidin sadrži supstancu koja bi mogla da IZAZOVE RAK

Mnogi građani BiH koji želučane probleme rješavaju ranitidinom trebalo bi da budu oprezni s njegovom upotrebom, s obzirom na to da i Evropska agencija za lijekove (EMA) započinje ocjenu lijekova koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin.

Kako je saopšteno iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH, to je odlučeno nakon što su ispitivanja pokazala da neki od ovih lijekova sadrže onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

– NDMA se klasifikuje kao vjerovatni humani kancerogen, odnosno kao supstanca koja bi mogla uzrokovati rak, na osnovu ispitivanja na životinjama. Prisutan je u određenoj hrani i vodi, ali se ne očekuje da je štetan kada se unosi u vrlo malim količinama. EMA će proučiti podatke kako bi procijenila jesu li bolesnici koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA, te će obavijestiti javnost čim informacije budu dostupne – navodi se u saopštenju.

Lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin široko se primjenjuju kod bolesnika sa stanjima kao što su žgaravica i želučani ulkusi kako bi se smanjilo stvaranje želučane kiseline. U zemljama EU dostupni su kao lijekovi koji se izdaju bez recepta, te lijekovi koji se izdaju na recept.

– Na tržištu BiH dostupni su i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istih stanja kao i ranitidin, a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija. Bolesnici se trebaju obratiti svome ljekaru ili farmaceutu u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutne terapije – upozoravaju iz ALM.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Usvojili su, zvanično

Vanja A

Vatreni okršaj kod američke granice: Vojska hitno reagovala, ima mrtvih

Vanja A

Snažan zemljotres u regionu Tajvana

Vanja A

Ostavite komentar