8. Februara 2022.

Oprezno sa „paracetamolom“ kod lica sa visokim krvnim pritiskom

Big Portal


Ljekari bi trebali da razmišljaju o rizicima i koristima za pacijente koji ovaj lijek uzimaju mnogo mjeseci, kažu istraživači sa Univerziteta u Edinburgu.

Oni ističu da je bezbjedno uzimanje ovog lijeka protiv bolova za glavobolju i groznicu.

Drugi stručnjaci kažu da je potrebno istraživanje na više ljudi tokom dužeg perioda da bi se potvrdili nalazi.

“Paracetamol” se široko koristi širom svijeta kao kratkoročni lijek za bolove, ali se, takođe, propisuje za liječenje hroničnog bola, uprkos malo dokaza o njegovoj koristi za dugotrajnu upotrebu.

Pola miliona ljudi, jedan od svakih 10, u Škotskoj dobilo je ovaj lijek protiv bolova na recept 2018. godine.

Visok krvni pritisak pogađa jednu od svake tri osobe u Velikoj Britaniji.

Studija je pratila 110 dobrovoljaca, od kojih je dvije trećine uzimalo lijekove za visok krvni pritisak ili hipertenziju.

U nasumičnom ispitivanju, od njih je zatraženo da uzimaju jedan gram “paracetamola” četiri puta dnevno tokom dvije sedmice – uobičajenu dozu za pacijente sa hroničnim bolom – a zatim lažne pilule ili placebo još dvije sedmice.

Ispitivanje je pokazalo da “paracetamol” povećava krvni pritisak, “jedan od najvažnijih faktora rizika za srčane i moždane udare” – mnogo više od placeba, rekao je klinički farmakolog iz Edinburga profesor Džejms Dir.

Istraživači savjetuju ljekare da kod pacijenata sa hroničnim bolom započnu sa što nižom dozom “paracetamola” i pažljivo prate one sa visokim krvnim pritiskom i rizikom od srčanih oboljenja.

Artritis je jedan od najvećih uzroka hroničnog bola u Velikoj Britaniji. Dobrotvorna organizacija “Versus artritis” saopštila je da su potrebni bezbjedniji lijekovi za liječenje bola, kao i druga pomoć, kao što je podrška mentalnom zdravlju i podsticaj da se bude fizički aktivan, navodi Bi-Bi-Si.

“Ako ste zabrinuti zbog rizika od lijekova protiv bolova, trebalo bi da razgovarate sa zdravstvenim radnikom da biste istražili svoje mogućnosti”, kaže Benjamin Elis, konsultant reumatolog u “Versus artritisu”.

Glavni istraživač Jan Mekintajer, konsultant za kliničku farmakologiju, rekao je da ovdje nije riječ o kratkotrajnoj upotrebi “paracetamola” za glavobolje ili groznicu, što je, naravno, u redu.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare