Oprez ukoliko skidate piratske igre - hakeri ih podvaljuju za kripto-rudarenje - BIGportal.ba
PlayGameR Tehnologija

Oprez ukoliko skidate piratske igre – hakeri ih podvaljuju za kripto-rudarenje

Igrači koji preuzimaju piratske igre za PC ovih dana trebalo bi da paze jer bi im kompjuteri mogli da postanu tuđi alat za rudarenje kriptovaluta.

BBC piše kako se po određenim forumima dele “besplatne” verzije igara kao što su GTA 5, NBA 2K19 i PES 2018, ali da to nisu obične piratske verzije igara, već da sadrže zloćudni softver zvan Crackonosh koji koristi tuđi hardver kako bi rudario kriptovalute i zaradu slao na račun hakera.

Primera radi, kada se bi neko preuzeo piratski GTA 5, kompjuter bi počeo da radi višim intenzitetom, da usporava rad i troši više struje. Crackonosh isključuje i sve sigurnosne programe na kompjuteru, pa je u riziku i od drugih virusa i štetnih softvera.

Iz kompanije za internet bezbednost Avast navode kako su piratske verzije igara najčešći način širenja Crackonosha, te da oni beleže po 800 slučajeva zaraze dnevno. Prema Avastovoj statistici, hakeri su preko piratskih igara i tuđeg hardvera do sada izrudarili kriptovalute u vrednosti od dva miliona američkih dolara.

Danas objavljeno

Poznato više detalja o predstojećoj Redmi Note 11 seriji telefona

Vanja A

Google Search za mobilne uređaje dobija neprekidno skrolovanje za rezultate pretrage

Vanja A

TSMC sprema poboljšanu 3nm proizvodnju čipova za drugu polovinu 2023. godine

Vanja A

Ostavite komentar