22. Augusta 2022.

Oprez: Sedam vrsta voća koje mogu da budu opasne za dijabetičare

Big Portal

Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko brzo pojedina hrana povišava nivo glukoze u krvi. Dok crna ribizila ima glikemijski indeks 15, kod zrelih banana on iznosi 60.

Nizak glikemijski indeks iznosi od 0 do 55, srednje visoki glikemijski indeks je od 56 do 69, dok je visoki glikemijski indeks 70 i viši.

“Hrana sa visokim glikemijskim indeksom može da natera telo da pokuša da proizvede nivo insulina kako bi se suprotstavilo brzodelujućim ugljenim hidratima , a uobičajena posledica toga je osećaj gladi dva do tri sata”, pojašnjava Diabetes.co.uk.

Za osobe sa dijabetesom ovo može biti izuzetno opasno, jer je sposobnost tela da kontroliše nivo glukoze u krvi smanjena ili uopšte ne postoji.

Voće as visokim glikemijskim indeksom su banane, narandže, mango, grožđe, suvo grožđe, urme i kruške.

Voće sa nižim glikemijskim indeksom su bobičasto voće, šljive, kivi i grejp.

“Namirnice sa niskim glikemijskim indeksom, kao što su celovite žitarice, voće, povrće, grašak i sočivo, namirnice su koje bi trebalo da jedemo kao deo zdrave, uravnoteženeishrane. Međutim, korišćenje glikemijskog indeksa za odlučivanje jesu li namirnice ili kombinacije namirnica zdrave može dovesti u zabludu. Hrana s visokim glikemijskim indeksom nije nužno nezdrava i nije sva hrana sa niskim glikemijskim indeksom zdrava. Na primer, lubenica i paškanat su namirnice s visokim glikemijskim indeksom, dok čokoladni kolač ima nižu vrednost”, dodaju stručnjaci za dijabetes.

Primeri drugih namirnica s visokim glikemijskim indeksom su šećer i slatka hrana, slatka bezalkoholna pića, beli hleb, krompir i beli pirinač.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare