24. Decembra 2019.

Oprez sa hranom: Pretjeran unos ovih namirnica može dovesti do gastritisa i bolesti jednjaka

Big Portal

KADA se “pretera” sa masnom hranom i alkoholom tokom praznika, posledica mogu da budu ozbiljne gastroenterološke tegobe. Stručnjaci upozoravaju da namirnica pune soli i začina, naročito čilija i karija, mogu da dovedu do bolesti jednjaka i gastritisa, zbog čega je potrebno biti umeren u njihovom unosu.

Doktor Srđan Marković, gastroenterolog Kliničko-bolničkog centra “Zvezdara”, kaže za “Novosti” da previše jela i pića u jednom obroku najpre dovodi do neprijatnog osećaja punoće u stomaku, refluksa i nadutosti.

– Prekomerena količina hrane uzrokuje poremećaj crevnog pražnjenja, koje može da varira od dijareje do opstipacije, u težim slučajevima povraćanja – kaže dr Srđan Marković.

Dokazano je da određene namirnice, kada se jedu u velikoj količini, mogu dovesti do zdravstvenih problema, najčešće gastritisa.

– Zato, kada god smo u mogućnosti, treba izbegavati namirnice koja izazivaju tegobe, posebno dosta začinjenu, masnu i kiselu hranu u preteranim količinama – kaže dr Marković. – Od začina, najviše može da naškodi čili, paprika i kari. Ne preporučuju se ni namirnice pune transmasnih kiselina, kao što su margarin, krekeri i torte.

Kod pacijenta koji već imaju gastritis, neophodno je izbegavanje pržene i pohovane hrane.

– Kada gastritis već postoji, važno je izbegavati hranu koja dodatno opterećuje ili iritira želudac – kaže naš sagovornik. – To se naročito odnosi na kafu, čajeve i gazirana pića, jer gasovi i kiselina koje sadrže u sebi mogu da pogoršaju gastritičko stanje. Treba ograničiti unos mleka i mlečnih proizvoda i potpuno izbegavati jake bele sireve, sve vrste kačkavalja i sladoled. Crni i beli luk, paprika i paradajz kod nekih osoba, takođe, stvaraju tegobe.

Kako bi se stanje poboljšalo, neophodno je imati češće i manje obroke. Preporučuje se bareno povrće blagog ukusa, koje ne nadima i ne stvara osećaj težine u stomaku.

– U lečenju gastritisa se u prvoj terapijskoj liniji koriste lekovi- inhibitori protonske pumpe koji umanjuju želudačnu kiselinu, potom prokinetici – kaže naš sagovornik. – Za balans crevne flore potrebni su probiotski preparati. Treba izbegavati upotrebu nesteroidnih analgetika. Ukoliko tegobe traju duže, svakako se treba javiti lekaru.

CIGARETE I ALKOHOL POGORŠAVAJU STANjE

CIGARETE i alkohol znatno pogoršavaju tegobe i trebalo bi ih maksimalno izbegavati.

– Unos hrane u večernjim satima pre spavanja, nedovoljno žvakanje, konzumacija alkohola, gaziranih pića i pušenje faktori su koji znatno doprinose pojavi dispeptičnih tegoba – kaže dr Marković.

Izvor: Novosti

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare