Novo istraživanje ukazuje na to da pijenje vrućeg čaja može povećati rizik od raka jednjaka i do za 90 odsto, tvrdi tim Američkog društva za rak. Stručnjaci tog tima otkrili su da je ispijanje dve šoljice vrućeg čaja temperature iznad 60 stepeni gotovo udvostručilo rizik od raka jednjaka kod ispitanika. U studiji nisu proučavana druga topla pića, pa je zasad samo pretpostavka da je tome uzrok visoka temperatura čaja, a ne sam čaj.
U istraživanju su pregledani podaci 50.000 ljudi u dobi između 40 i 75 godina i otkrilo se da oni koji piju 700 mililitara čaja (oko dve šoljice) na temperaturi od 60 stepeni, u razdoblju od 10 godina imaju 90 odsto veću verojatnost da će dobiti rak jednjaka. Ukupno je otkriveno 317 slučajeva raka jednjaka tokom studije, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Cancer.
– Mnogi ljudi uživaju da piju čaj, kafu ili druge tople napitke, rekao je glavni autor studije dr Farhad Islami te dodao da studija ukazuje na to da to nije dobro i da je preporučljivo sačekati dok se vrući napitci malo ohlade.
Dodaje kako je moguće stvar u tome da trauma uzrokuje promene na stanicama iz čega se razvija rak. Dodao je da se u novom radu ne navodi apsolutni rizik, odnosno da je taj rizik vrlo nizak za pojedinca, no na nivou pojedinih država vrlo je važno voditi računa o uzrocima, prenosi 24 sata.hr.