Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje za predsjednika RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje za predsjednika RS

Lideri i predstavnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, zajedno sa zajedničkim kandidatom za predsjednika Republike Srpske Jelenom Trivić, predali su danas u Sarajevu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine zahtjev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske.

U pratnji Jelene Trivić u Sarajevo su doputovali lider SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović.

Lideri opozicije u Republici Srpskoj žale se na regularnosti u brojanju glasova i upisivanju rezultata od strane članova izbornih komisija na nekoliko lokacija.

Predsjednik i kandidat SNSD-a Milorad Dodik, prema novim danas ažuriranim rezultatima Centralne Izborne komisije BiH trenutno je u vodstvu sa 48,30 odsto, odnosno 281.369 osvojenih glasova. Jelena Trivić, kandidatkinja PDP-a, takođe prema podacima CIK-a, trenutno ima 43,36 odsto glasova, odnosno 252.603 glasova.

Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine danas je izjavio da su prijave nepravilnosti i zahtjevi preuranjeni, ali da će svaki zahtjev biti pomno razmotren, samim tim i danas dostavljena žalba opozicije iz Republike Srpske.

“Sve dok ne utvrdimo izborne rezultate, mi ne možemo govoriti o ovom drugom procesu. CIK u svemu postupiti u skladu sa ovlaštenjima koja mu je dao Izborni zakon BiH. CIK je već zaprimio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mjesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mjesta u 70 opština i gradova u BiH“, rekao je Arnautović.

Nezavisne novine

Danas objavljeno

Međunarodna zajednica hitno da zaustavi ludilo koje vlada u Prištini

M.

Završena akcija pljenidbe vina porodice Petrović

M.

Napao djevojku, ona se odbranila kišobranom

Vanja A

Ostavite komentar