Opet u ljubavi sa Džaferovićem - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Opet u ljubavi sa Džaferovićem

Poslanici SNSD su u više navrata tokom 2015. i 2016. godine tražili smjenu Šefika Džaferovića i napuštali sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a danas bi u toj partiji rado zaboravili na sve. Dodik je tada tvrdio da je Džaferović odgovoran za ratne zločine nad Srbima na području Zenice. Danas je, čini se, zaboravio na to. Džaferović je njegov kolega u Predsjedništvu BiH i zajedno idu u državničke posjete. Njegovo društvo mu, izgleda, više ne smeta.

Malo ko se još sjeća drame s početka 2015. godine, kada je SNSD ustao protiv izbora Šefika Džaferovića iz SDA za predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Lider SNSD-a i tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdio je da Šefik Džaferović, zbog svoje ratne biografije, ne može da bude predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Isto je tvrdio i prošle godine.

„14. avgusta 1994. godine bio je svjedok odsijecanja glava srpskim zarobljenicima na Vozući i za to postoji izvještaj koji je napisao Centar bezbjednosti Zenica, čiji je on bio načelnik. To što nije bio osuđen ne znači da nije bio svjedok zločina u kojem je, na neki način, bio prisutan“, kazao je tada Dodik. (7. 11. 2018)

Dodik je tvrdio i da SNSD neće odustati od smjene Džaferovića i da će, ako on ne bude smijenjen, poslanici SNSD-a svaki put napuštati sjednice parlamenta. Zahtjevi SNSD-a su nastavljeni i 2016. godine. Napuštali su SNSD-ovci sjednice parlamenta nekoliko puta, ali su, isto tako, zajedno sa poslanicima SDA glasali za povećanje akciza.

„Ne može predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH biti neko ko se dovodi u sumnju da je činio krivično djelo prikrivanja ratnog zločina nad srpskim stanovništvom“, rekao je Staša Košarac, poslanik SNSD-a u PD PS BiH, 15. 1. 2015. godine.

Javni servis Republike Srpske vodio je hajku protiv Šefika Džaferovića, iznoseći brojne detalje o njegovoj komandnoj odgovornosti za zločine nad Srbima na području Zenice. Danas ni pomena o tome. Džaferović je Dodikov kolega u Predsjedništvu BiH i poželjan koalicioni partner u vlasti sa SNSD-om. Zajedno su bili kod turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, kojeg je Dodik kritikovao, tvrdeći da Turska želi da kontroliše Bosnu i Hercegovinu.

BN TV

Danas objavljeno

Makedonija: VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

M.

Srpska lista proglasila pobjedu svih deset opština sa srpskom većinom

M.

Američkoj demokratiji prijeti nepovjerenje građana u političare

M.

Ostavite komentar