Opet petocifren broj zaraženih, preminule 32 osobe - BIGportal.ba
Region Vijesti

Opet petocifren broj zaraženih, preminule 32 osobe

U Srbiji je do posljednjeg preseka potvrđeno 12.159 novozaraženih od kovida 19, dok su od posljedica ove bolesti preminule 32 osobe.

Testirano je 24.192 osoba.

Na respiratoru je 115 pacijenata, dok je hospitalizovano 2.841.

Korona je odnela 13.271 života u Srbiji, arocenat smrtnosti je 0,86.

“Vraćamo se normalnim životima”

Pik ovog talasa biće sredinom februara, brojevi će biti visoki, ali trajanje platoa jako kraće, kazao je prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš.

Kako je naveo, spuštanje epidemiološke krivulje očekuje se brzo.

“Imaćemo prilično mirno proleće i leto, najzad ćemo se vratiti normalnom životu. Verovatno i skinuti maske, jer deluje da korona s omikronom trči poslednji krug”, kazao je anesteziolog prof. dr Radmilo Janković.

Navodi da je omikron uspeo ono što je prirodni evolucioni put između virusa i njegovog domaćina – da stvori suživot.

“Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život, a indirektno neće stvarati ni problem planeti u smislu normalnog kretanja i ekonomskog funkcionisanja. Ipak, sačekaćemo da na južnoj hemisferi prođe zimski period i da vidimo da li nas čeka neka nova mutacija. I ne bih, bez obzira na ove optimistične prognoze, isključio mogućnost da se u nekoj od narednih sezona pojavi mutirani soj virusa koji može biti mnogo patogeniji, slično delti, a da sadrži i neku vrstu zaraznosti. Ali katastrofična situacija koju smo mogli da vidimo u naučnofantastičnim filmovima, da se širi jako patogen i jako virulentan soj koji će praktično uništiti Zemljinu kuglu, nije moguća” istakao je Janković.

B92.

Danas objavljeno

Kanadska policija ubila muškarca: Naoružan šetao ulicama i pucao na službenike

M.

Danas i za vikend obustava saobraćaja u kanjonu Tijesno

M.

U Banjaluci će biti otvorena ispostava ruske ambasade

M.

Ostavite komentar