Opet nasilje u Solunu: Lete kamenice, baklje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Opet nasilje u Solunu: Lete kamenice, baklje

Grupa od oko 100 mladića obučenih u crno blokirala ulaz u jednu srednju stručnu školu u Solunu. Zabarikadirali se, bacaju kamenje i baklje.

Takođe, bacaju i druge zapaljive predmete kojima gađaju novinare, nastavnike i sve ostale koji pokušavaju da priđu zgradi.

Ovo je drugi dan da su se uzbunjivači, za koje se veruje da su povezani sa ekstremno desničarskim grupama, pobunili ispred jedne škole u zapadnom predgradju Evosmos, prenosi grčki portal Katimerini.

Nije međutim jasno da li su među njima i učenici škole.

Napetost u zapadnom delu Soluna najpre je izbila u utorak u jednoj drugoj srednjoj stručnoj školi, u Stavropoliju, kada se slična grupa mladih okupila u školskim prostorijama i napala miting levičarskih studentskih grupa koji se protive obrazovnoj politici vlade.

Policija je drugog dana sukoba u toj školi uhapsila nekoliko ljudi, potvrdivši sumnje da su počinioce napada podržale ekstremno desne grupe, uključujući i sada raspuštenu neonacističku stranku “Zlatna zora”.

Medijski snimci iz obe škole pokazali su nekoliko mladih u crnoj odeći koji otpozdravljaju nacističkim pozdravom.

Nekoliko učenika je ranije ove nedelje povezano sa nasiljem i suočeni su sa neogranicenom suspenzijom iz škole.

Nasilje u Solunu izazvalo je zabrinutost zbog prodora krajnje desničarskih elemenata u srednje škole na severu Grčke, ali i u druge delove zemlje, navodi Katimerini.

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar