"Operacija Jelouhamer" - najgori mogući scenario za VB - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Operacija Jelouhamer” – najgori mogući scenario za VB

“Bregzit saga” i dalje traje u Velikoj Britaniji. Odluka Borisa Džonsona da bi Britanija bez sporazuma mogla da napusti EU naišla je na osude parlamenta.

Džonson je pokušao i da suspenduje parlament i raspiše izbore, ali u tome nije uspeo.

Britanska vlada je, na zahtev poslanika, objavila najgori mogući scenario koji se može desiti ukoliko ta zemlja napusti Evropsku uniju bez sporazuma.

Planovi britanske vlade da izađe iz EU bez dogovora mogu izazvati velike poremećaje prelaska preko Lamanš, što bi uticalo na snabdevanje lekovima i određenim vrstama sveže hrane, upozorava se u dokumentu britanske vlade “Operacija Jelouhamer”.

Navodi se i da je moguće da će se protesti i kontraprotesti održavati širom Britanije i da bi mogli da prerastu u nerede.

Dokument “Operacija Jelouhamer” je britanska vlada pripremila još 2. avgusta i čini osnovu njenog planiranja Bregzita bez sporazuma, prenosi Rojters.

Dokument, koji predviđa šta je to najgore što se može dogoditi ako Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra bez dogovora, smatra da je spremnost javnosti i privrede za takav ishod verovatno nizak, delom i zbog stalne političke konfuzije oko Bregzita.

Navodi se da bi kamioni trebali čekati do dva i po dana da pređu kanal, kao i da bi britanski građani bi bili izloženi pojačanim imigracijskim kontrolama na graničnim prelazima EU.

“Smanjiće se određene vrste ponude sveže hrane. Postoji rizik da će panična kupovina pogoršati ili prekinuti snabdevanje hranom”, stoji u dokumentu.

Ministar zadužen za koordinaciju priprema Bregzita bez dogovora Majkl Gouv rekao je da je taj dokument star i da ne odražava trenutni nivo pripremljenosti.

B92

Danas objavljeno

Završeni izbori, najveći odziv u srpskim sredinama

M.

Jak zemljotres na Kurilskim ostrvima

M.

Priština opet nudi Amerikancima: Uspostavite stalnu vojnu bazu na Kosovu

M.

Ostavite komentar