12. Aprila 2022.

OPEK upozorava – zbog sankcija Rusiji slijedi veliki šok na tržitu nafte

Big Portal

U vrijeme dok Brisel planira nove sankcije ruskom energetskom sektoru, zvaničnici EU su u Beču održali sastanak sa predstavnicima OPEK-a usljed poziva Zapada toj grupi od 13 država da poveća proizvodnju.

Generalni sekretar OPEK-a Mohamad Barkindo rekao je da trenutna nestabilnost tržišta posljedica “nefundamentalnih faktora” van kontrole OPEK-a, signalizirajući da države neće povećati svoju proizvodnju.

  • Moglo bi doći do gubitka od sedam miliona barela ruske nafte i drugih energenata dnevno zbog trenutnih i budućih sankcija i drugih radnji. Uzevši u obzir trenutno stanje u sektoru, bilo bi gotovo nemoguće zamijeniti gubitak količina te magnitude – rekao je Barkindo.

Predstavnik Evropske komisije rekao je Rojtersu da je EU ponovo pozvala države OPEK-a da razmotre povećanje proizvodnje kako bi se ublažio rast cijene.

  • Predstavnici EU su naglasili da OPEK ima odgovornost da osigura ravnotežu na tržištima energenata – rekao je predstavnik Evropske komisije.

OPEK je do sada odbio pozive SAD i Međunarodne agencije za energiju da poveća svoju proizvodnju da bi se ublažio rast cijena koji je prošli mjesec bio najviši u posljednjih 14 godina.

EU smatra da OPEK može da poveća proizvodnju iz rezervnih kapaciteta, navodi se u dokumentu OPEK-a koji je u posjedu Rojtersa.

Trenutne članice OPEK-a su Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Kongo, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emira i Venecuela.

OPEK plus, prošireni format saveza kojem se pridružila i Rusija, u maju će povećati proizvodnju za 432.000 barela u sklopu planiranog postupnog napuštanja rezova u proizvodnji uvedenih tokom pandemije kovida 19.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare