OPASNOST U VAZDUHU Građani BiH udišu OTROV, a najkritičnija situacija je OVDJE - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

OPASNOST U VAZDUHU Građani BiH udišu OTROV, a najkritičnija situacija je OVDJE

Prema podacima AirVisuala, Sarajevo je i danas bilo u top tri najzagađenija grada svijeta. Ova statistika Sarajevo prati već godinama. Ne samo taj grad, i Zenica, Tuzla, Lukavac, Visoko u prvim danima 2020. imaju izuzetno nezdrav vazduh.
Na snazi je epizoda “upozorenje” zbog nezdravog vazduha u cijelom Kantonu Sarajevo. Stručnjaci smatraju da bez konkretnih mjera nema napretka.

– Problema ima puno. Stvar je u tome što sve ove mjere i aktivnosti koje mogu doći do nekog ozbiljnog smanjenja nivou zagađenost su skupe, nepopularne i dugotrajne. Svaka od tih mjera traži mnogo novca, tretiranja, a često se traži i odricanje i izmjene navika od samog stanovništva – rekao je Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Pa bi tako, prema trajnim preporukama trebalo da se zamijeni vozni park, da se voze moderna auta, koja su sa druge strane skupa, a stanovnici bi se trebali grijati na plin ili struju, što je opet skupo.

U mjerama epizode “upozorenje”, koja je na snazi već drugi dan, između ostalog zabranjeno je održavanje sportskih i kulturnih manifestacija na otvorenom, zabranjeno je voziti vozila sa normom EURO2, a zabranjeni su i grubi građevinski radovi. Skoro nijednu mjeru stanovnici Sarajeva nisu doživjeli ozbiljno.

– Što se tiče građana, mi možemo upiti apel svim građanima koji imaju individualna ložišta, da paze u ovom periodu, da ne lože svašta, da ne bacaju u peći plastiku i gumu jer to je zaista i kancerogeno, jer ne truju samo sebe, nego i čitav kanton, jer smo mi svi zarobljenici tog poklopca – rekla je Sanela Salihagić iz Zavoda za javno zdravstvo KS.
Najrizičnije grupe su djeca, trudnice, stariji od 65 i hronični bolesnici. Ugroženo je i zdravo stanovništvo jer je boravkom na otvorenom nemoguće izbjeći štetne čestice. Inače, epizode koje izdaje Vlada Kantona Sarajevo su “pripravnost” kao najblaža, zatim epizoda “upozorenja” koja je trenutno na snazi i alarmantna epizoda – epizoda “uzbune”. U Zavodu za javno zdravstvo istakli su da bi u opštini Ilijaš moglo doći i do epizode “uzbune”.

Inače, danas u Sarajevu je vedro vrijeme. Stručnjaci su upozorili da je zagađenost nevidiljiva golim okom i da je bez obzira na naizgled čist vazduh stanje izuzetno opasno.

I dalje su osnovne preporuke boravak na otvorenom samo u slučaju hitnosti i što češće posjete planinama, na kojima vazduh, potvrđeno, nije zagađen.

(N1)

Danas objavljeno

“Ako neko misli da će Srbiju natjerati da prizna Kosovo, to se neće dogoditi”

M.

Kapitol pod opsadom; “Ne možemo da kažemo zašto”

M.

Grčka: Novi zemljotres u regionu Larisa

M.

Ostavite komentar