Opasno za djecu i pse - voće koje ne bi trebalo da konzumiraju - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Opasno za djecu i pse – voće koje ne bi trebalo da konzumiraju

Kao što je potrebno obratiti pažnju na predmet kojim se dete igra u određenoj dobi zbog mogućnosti da ga stavi u usta i time se dovede u opasnu situaciju, tako posebnu pažnju treba obratiti na hranu, jer, takođe može uzrokovati gušenje.

Deca su znatiželjna i nepromišljena, a u procesu upoznavanja sveta oko sebe često trebaju u usta staviti određene predmete ili hranu (koju u određenim godinama ne bi smeli da jedu). A nedavno je jedna majka na Fejsbuku objavila video svog petogodišnjeg sina koji je zbog grožđa završio na Hitnoj. U slučaju ovog petogodišnjaka, bobica grožđa zapela mu je u dušniku, između grla i prsne kosti, pa je završio na Hitnoj.

Međutim, konzumiranje grožđa, čak i u malim količinama, posebno je opasno i za pse.

Kod njih to dovodi do usporavanja rada bubrega i smanjene proizvodnje mokraće, a može biti smrtonosno. U prvih nekoliko sati može doći do povraćanja i proliva, uz slabost i neuobičajenu smirenost psa, dehidraciju i bolove u stomaku. Takvi slučajevi potvrđeni su u veterinarskoj praksi, iako još nije naučno utvrđeno zašto se to događa.

Ako je pas pojeo grožđe, hitno ga treba naterati da povrati dok se otrovi iz grožđa ne apsorbuju.

Povraćanje može biti uzrokovano davanjem soli, jedne kašike na dva kilograma telesne težine, ali psu ne smijete dati više od tri kašike odjednom.

Povraćanje se ne sme izazivati ​​ako je pas bez svesti, teško diše ili ima znakove teškog šoka.

Aktivni ugalj takođe može biti od pomoći, a bez obzira na to je li vaš pas povratio, odmah ga treba odvesti veterinaru jer će mu treba lekarska pomoć, možda ispiranje želuca ili infuzija.

Veterinar će napraviti pretrage krvi i urina kako bi proverio stanje bubrega i kontrolisao količinu kalcijuma u krvi kako bi sprečio hiperkalcemiju.

Nakon toga veterinar će psu isprati želudac i dati mu infuziju koja se daje 48 sati, kao i lekove za uriniranje. Ako mokrenje ne dođe brzo, psu će možda trebati dijaliza.

Ponekad, uprkos svim merama, toksini ipak uđu u krvotok, pa je oporavak neizvestan. Kao preventiva, ističe se da grožđe uvek treba biti izvan dohvata vašeg psa.

Danas objavljeno

Porodica Brusa Vilisa slomljena, glumcu sve gore: “Ne razumije šta mu govorimo”

Zeljka

Ova je najbolja parti haljina za 2022. godinu

Zeljka

Koji je najpouzdaniji i najtačniji metod mjerenja inteligencije

Zeljka

Ostavite komentar