OPASNIJI OD AL KAIDE: Pripadnici ISIS kriju se u pećinama, a pridružuju im se i borci iz Sirije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

OPASNIJI OD AL KAIDE: Pripadnici ISIS kriju se u pećinama, a pridružuju im se i borci iz Sirije

Postoje velike indikacije da se Islamska država reorganizuje u Iraku, dvije godine nakon što su izgubili posljednju teritoriju u toj zemlji, piše BBC.

Obavještajne službe Kurda i Zapada kazale su kako se broj napada IDIS povećava. Militanti su sada više osposobljeni i opasniji od Al Kaida, tvrdi kurdski službenik za borbu protiv terorizma Lahur Talabani.

–Imaju bolje tehnike, taktike i mnogo više novca. Mogu kupiti vozilo, oružje, hranu i opremu. Tehnološki su pametniji i teže ih je ‘istjerati’. Oni su poput Al Kaide na steroidima – rekao je Talabani.

Istakao je kako oni na sjeveru Iraka već 12 mjeseci rade na ponovnoj izgradnji na ruševinama kalifata. S obzirom na povećanu aktivnost, misle da je faza reizgradnje okončana.

Rekao je i to kako je sada na djelu novi IDIS koji ne želi kontrolisati teritoriju kako bi izbjegao da ponovo postane meta već su otišli u “podzemlje”.

–Nalaze se u velikom planinskom području koje iračka vojska teško može kontrolisati. Kriju se u pećinama i drugim skrovištima – naveo je Talabani.

Upozorio je da će IDIS iskoristiti nemire zbog političkih hapšenja, osjećaj otuđenosti sunita te zastranjene odnose između Bagdada i kurdske regionalne vlade. Postoji novo područje koje nikom ne pripada, a koje se nalazi na sjeveru Iraka između zona koje čuvaju kurdske snage i njihove iračke kolege. Samo jedna patrola kontroliše područje gdje su IDIS-ovci.

Prema izvještajima obavještajnih agencija, IDIS se nedavno pojačao sa 100 novih boraca koji su prešli granicu iz Sirije, a među njima su i neki stranci koji nose samoubilačke pojaseve. Kurdska obavještajna služba tvrdi kako na području Iraka postoji još 10.000 pristalica IDIS, od kojih je najmanje 5.000 boraca.

Američki vojni komandir Villijam Sili rekao je kako su njihove snage samo od sredine oktobra do sredine novembra izvele 170 operacija “čišćenja” i uništile 1.700 komponenti za improvizovane eksplozivne uređaje. Naglasio je kako smatra da se IDIS-ovci ne mogu dugo kriti i živjeti u pećinskim uslovima.

Terorističke aktivnosti u Iraku su povećane, a postoji strah da će biti još novih napada i na Zapadu, zaključuje BBC.

Srpskainfo
Foto: Profimedia

Danas objavljeno

Javili se Rusi: Sabotaža

M.

Otvaramo tri predmeta u vezi Andree Dorić!

M.

U Srpskoj preminule četiri osobe, 128 novozaraženih

M.

Ostavite komentar