20. Juna 2019.

Opasni savjeti o “prirodnoj kontracepciji” kruže internetom: “Možete umrijeti!”

Big Portal

TWITTEROM se brzinom svjetlosti proširila zabrinjavajuća fotografija koja sugeriše da je za kontracepciju dovoljno koristiti pojedine biljke.

Fotografija koja kruži internetom nosi naslov “Prirodne opcije kontrole trudnoće”, a sadrži grafikon koji prikazuje nekoliko voćki i biljaka te uputstva kako se navodno trebaju koristiti. Brojni ginekolozi upozoravaju da je riječ o opasnim savjetima. Štaviše, ova fotografija sugeše da vam papaja, smokve ili đumbir mogu poslužiti  kao sredstva kontracepcije, spriječiti trudnoću, pa čak i, kako se navodi, “izazvati spontani pobačaj”.

No dr. Tarun Jain, medicinski direktor u “Northwestern Medicine Fertility and Reproductive Medicine Oakbrook Terrace”, u razgovoru za Daily Mail naglasio je da ovi savjeti u najboljem slučaju mogu biti neučinkoviti, dok u najgorim slučajevima mogu imati i smrtne posljedice.

Prije nego što je obrisana, sporna objava imala je čak 14 hiljada lajkova, a u njoj su istaknute tvrdnje poput one da papaja smanjuje broj spermića kod muškaraca, dok barska metvica može izazvati spontani pobačaj na samom početku trudnoće.

“Ne znam kako su došli do tih tvrdnji, ali ne znam za studije koje potvrđuju njihove tvrdnje”, istaknuo je dr. Jain te dodao da su neki od ovih savjeta izrazito opasni.

“Barska metvica se često koristi u pesticidima, a može uzrokovati višestruko zatajenje organa i smrt”, navodi Memorial Sloan Kettering Cancer Center u New Yorku. Naime, prema njihovim tvrdnjama, ova biljka može izazvati pobačaj, ali isključivo ako se koristi u velikim količinama, a te količine mogu biti smrtonosne i za majku, prenosi Daily Mail.

Sporni su i drugi savjeti, poput onog koji sugeriše korišćenje habulice grozdaste. Naime, Nacionalni institut za zdravlje tvrdi da ima nekoliko zabilježenih slučajeva oštećenja jetre koje su prijavili ljudi koji su koristili proizvode s tom biljkom.

“Opasno je konzumirati nešto što bi moglo izazvati takav učinak. Ko zna šta bi još moglo izazvati?” zapitao se dr. Jain.

Prije nego što je tvit uklonjen, reagovali su i brojni korisnici ove društvene mreže.

“Zaustavite dezinformiranje ljudi, ovo ne djeluje kao kontracepcijsko sredstvo i okrutno je navesti ljude da to pomisle”, napisao je jedan korisnik te je upozorio i na polno prenosive bolesti.

“Kao botaničar mogu vam reći da ovaj tvit koji je podijeljen na hiljade puta, može rezultirati smrću žena”, objavio je James Wong koji je odmah upozorio da ovu objavu treba ukloniti.

“To se ne temelji na nauci i riječ je o opasnim preporukama”, zaključio je dr. Jain.

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare