19. Oktobra 2021.

“Opasna pojava ugrožava budućnost naše Unije”

Brisel već dugo upozorava da reforme koje je uvela desničarska vlada Poljske podrivaju nezavisnost pravosuđa, ali sukob je eskalirao ovog meseca kada je Ustavni sud Poljske osporio ključno načelo integracije u EU odlukom da su delovi evropskih normi nespojivi sa Ustavom, prenosi Rojters.

U jeku sve dubljeg spora oko vladavine zakona pojavila su se i nagađanja o mogućem Polegzitu, međutim Moravjecki uverava evropske partnere da njegova vlada nema nameru da sledi britanski primer i izvede Poljsku iz EU.

“Želeo bih da vas uverim da Poljska ostaje lojalna članica Evropske unije”, napisao je on u pismu koje je danas objavljeno na veb stranici vlade.

On je ipak upozorio na “opasnu pojavu koja ugrožava budućnost naše Unije”.

“Mislim na postepenu transformaciju Unije u entitet koji bi prestao da bude savez slobodnih, ravnopravnih i suverenih država da bi posta jedan organizam sa ventralnom upravom institucija lišenih demokratske kontrole.

U međuvremenu, potezom koji će sigurno dodatno povećati tenzije, ministar pravosuđa Poljske Zbignjev Ziobro pozvao je danas svoju vladu da preduzme pravne mere protiv Nemačke zbog, kako je rekao, sistema političkog izbora sudija u najvećoj naciji EU.

Ziobro je tvorac reforme poljskog sudstva i vođa manjinskih konzervativnih koalicionih partnera u vladi Moravjeckog i često prigovara zbog navodno neravnopravanog tretmana EU prema Poljskoj.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare