Opasan scenario nadvija se nad najjačom vojskom u NATO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Opasan scenario nadvija se nad najjačom vojskom u NATO

Nemačka se suočava sa opasnim scenarijom – obnavljanje Hitlerove ideje, piše Sputnjik.

Elitne specijalne snage nemačke vojske našle su se pod udarom Vojne obaveštajne službe, i to zbog ispoljavanja naklonosti prema neonacističkim idejama.

Od početka ove godine zabeleženo je 10 slučajeva vojnika koji su skloni ovoj ideologiji i taj broj se udvostručio za nekoliko meseci u jedinici koja broji oko 1100 vojnika, piše u izveštaju ove službe, a prenose nemački mediji.

Inače, ta grupa vojnika bila je već predmet slične istrage u aprilu 2017. godine.

Pošto je nemačka vojska članica NATO i važi za jednu od najjačih i najopremljenijih armija u svetu, čije su elitne jedinice angažovane u gotovo svim vojnim operacijama koje su pod komandom NATO u svetu, kao i u mirovnim misijama, poput Kfora na Kosovu i Metohiji, postavlja se pitanje – koliko može da bude opasan povratak neonacističke ideje u državnom aparatu bezbednosti i vojske?

Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma i general u penziji Mitra Kovač kaže da problemi sa kojima se suočavaju mnoge vojske, kada je u pitanju opredeljenje vojnika, a posebno u specijalnim jedinicama, ne proističu sami od sebe. Naročito u Nemačkoj.

“Radi se o tome da se sprovodi svojevrsna revizija istorije Drugog svetskog rata i otuda nastojanja čak i nekih političkih subjekata i vojnika, a posebno pripadnika mlađe generacije, da se poistovete sa nosiocima nacizma i fašizma, koji vuku korene od pre Drugog svetskog rata”, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Maskirani u Kfor

Takvim odnosom prema istoriji, dodaje on, stvoriće se klima u kojoj će se dobar deo mladih poistovećivati sa nacistima, pogotovo u kontekstu problema migranata, a Nemci jesu suočeni sa tim problemom i to je pogodno tlo za jačanje desničarskih snaga.

A Kfor?
Premanjegovim rečima, opasna pojava u nemačkoj vojsci, na neki način, tiče se i nas.

“Problematično je i što u sastavu Kfora ima jedinica nemačke vojske, a podsetimo da je njihov ulazak u Prizren, po prvi put posle Drugog svetskog rata, rezultirao smrću dva civila. A onaj koji je komandovao da se dejstvuje vatrenim oružjem nosilac je ordena nemačke države”, ističe Kovač.

Škola za avijatičare je decenijama bila u fokusu Vojne obaveštajne službe zbog ekstremnih desničarskih desnica. Sredinom 90-ih godina prošlog veka, Bundestag je formirao anketni odbor, nakon što su u ovoj školi padobranci slavili Hitlerov rođendan.

DW

Danas objavljeno

U Salcburgu protestovalo 3.500 protivnika korona mjera

M.

SZO: Ne zna se da li je omikron opasniji soj

M.

Začepljeni odvodi na Starčevici, izlile se otpadne vode u Priječanima, poplavljena dvorišta u Dragočaju

M.

Ostavite komentar