Opala potražnja za personalnim računarima - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Opala potražnja za personalnim računarima

Iako je PC trka već nekoliko godina u punom jeku, čini se da početak ove godine i nije baš najpovoljniji za tržište personalnih računara. Prema istraživanju koje je sprovela kompanija Counterpoint Technology Market Research, globalno tržište personalnih računara zabeležilo je pad prodaje i potražnje tokom prvog kvartala tekuće godine.

Prema informacijama koje se nalaze u ovom istraživanju, prodaja desktop i laptop računara opala je za nekih 4.3% u odnosu na isti period tokom prošle godine. Jedan od problema je svakako i dalje visoka cena određenih računarskih komponenti, dok je drugi problem takođe dobro poznat, a to je nepouzdan lanac snabdevanja unutar ove industrije.

Kako se navodi u saopštenju Counterpoint Technology Market Research, “Naše istraživanje sugeriše kako je tržište personalnih računara tokom prvog kvartala 2022. godine bilo poprilično konzervativno, najviše zbog aktuelne globalne inflacije i regionalnih konflikta. Pored toga, zatvaranja zbog COVID-19 u Kini su dodatno pogoršala probleme sa lancem snabdevanja, pa će tako doći do dodatne korekcije isporuka tokom aprila”.

Što se tiće samih proizvođača desktop i laptop računara, na prvom mestu je kompanija Lenovo sa tržišnim udelom od 23.1%, pa je tako ova kompanija prodala nekih 18.2 miliona računara tokom prvog kvartala ove godine.

Odmah iza nje je kompanija HP, koja ima tržišni udeo od 20.2%, kao i 15.9 miliona prodatih računara tokom prva tri meseca tekuće godine. Tu je i kompanija Dell na trećem mestu sa 13.8 miliona prodatih računara u istom periodu, dok je kompanija Apple na trećem mestu sa 7.1 miliona prodatih desktop i laptop računara. Na kraju, svi ostali proizvođači zajedno prodali su 23.8 miliona personalnih računara tokom prvog kvartala 2022. godine.

Iako je primećen pad od skoro 5%, tu su i dobre vesti, a to je da Counterpoint Technology Market Research predviđa da će se situacija sa nestašicom komponenti poboljšati tokom druge polovine 2022. godine, ali da će prodaja računara najverovatnije ostati malo ispod predviđanja za ovu godinu.

Danas objavljeno

Čuvajte se ako preuzimate MSI Afterburner, zaražen je crypto virusom

Zeljka

Na prodaju telefonski brojevi gotovo 500 miliona WhatsApp korisnika širom svijeta

Zeljka

Stižu prve informacije o PlayStation 6 konzoli

Zeljka

Ostavite komentar