Opada broj stanovnika u Hrvatskoj - BIGportal.ba
Region Vijesti

Opada broj stanovnika u Hrvatskoj

U samo 10 od ukupno 128 gradova u Hrvatskoj tokom 2019. godine broj rođene dece bio je veći od broja umrlih osoba, piše danas Jutarnji list.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, najlošiji priraštaj među gradovima središtima županija ima Vukovar, u kojem su prošle godine rođene 194 bebe, a broj umrlih je 405. Najbolje stoji Zadar u kojem je broj novorodjenih i umrlih gotovo izjednačen (686 novorođene dece i 705 preminulih).

U četiri hrvatske opštine – Erveniku i Kijevu u Šibensko-kninskoj županiji, Sućuraju u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Ribniku u Karlovačkoj županiji – 2019. nije se rodilo nijedno dete, prenosi Hina.

Zbirni podaci pokazuju da se 2019. godine u Hrvatskoj rodilo 36.135 dece – najmanje od 1900. odnosno otkad postoje podaci, dok su istovremeno umrle 51.784 osobe.

Samo prirodnim putem, ne računajući iseljenike, stanovništvo Hrvatske prošle godine se smanjilo za grad veličine Poreča.

Vitalni indeks, pokazatelj koji govori koliko se dece rodilo na svakih 100 preminulih osoba, u Hrvatskoj iznosi 69,8. Nijedna županija nije imala vitalni indeks veći od 100, što bi značilo da je broj rođenih veći od broja umrlih.

Broj rođene dece konstantno se smanjuje od druge polovine ’90-ih, a broj umrlih više-manje stagnira.

Prvi podaci za 2020. upozoravaju da će se negativan trend nastaviti: u prvih šest meseci ove godine rođeno je još oko 150 dece manje nego u istom razdoblju lani, piše Jutarnji list.

Izvor: Beta, Jutarnji list

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar