Ono što nisu uspjeli 2007, jesu 2022. – šampioni svijeta i Evrope - BIGportal.ba
Košarka Sport

Ono što nisu uspjeli 2007, jesu 2022. – šampioni svijeta i Evrope

Košarkaška reprezentacija Španije od nedelje 18. septembra aktuelni je svetski i evropski šampion.

“Crvena furija“ u velikom finalu Evropskog prvenstva pobedila je najvećeg rivala u poslednjih jedanaest godina – Francusku.

U fenomenalnom finalu odigranom u Berlinu videli smo još jednom na delu pobednički mentalitet Španaca građen poslednjih dvadeset godina.

Mentalitet su izgradili braća GasolNavaroGarbahosaRejesRodrigesLjuljFernandes i mnogi drugi, a ljudi iz Saveza pobrinuli su se da dobrim radom u mlađim kategorijama, kao i kontinuitetom na poziciji selektora, isti taj mentalitet neguju i očuvaju.

Najveći uticaj imali su sami košarkaši, braća Gasol koja su do poslednjeg trenutka igrala za reprezentaciju, čime su mladima pokazali kako se najveći ophode prema nacionalnom dresu.

Potom Rudi Fernandes koji je i u 38. godini života bio važan šraf u Skariolovom sistemu koji je na kraju Španiji doneo četvrto zlato na Evropskim prvenstvima od 2009. godine.

Ono što nisu uspeli 2007, da godinu posle svetske titule osvoje i evropsku (izgubili od Rusije u poslednjim sekundama), uspeli su 2022, te su sada aktuelni svetski i evropski šampioni.

Pre početka turnira zvaničan profil FIBA stavio ih je na tek sedmo mesto favorita, a oni su radili u tišini, odgovarala im je takva pozicija i kada je došlo ono najvažnije – oni su bili najbolji.

Do zlatne medalje pobeđivali su rivale koji su na papiru jači od njih, Litvaniju, Nemačku i Francusku, ali kao što obično biva, jedno je papir, a sasvim drugo je teren.

Serđo Skariolo i pomoćnici odradili su neverovatan posao, a ono najteže izneli su košarkaši – Lorenzo Braun, braća Ernangomes, Rudi Fernandes, Alberto Dijas, Usman Garuba, Haime Fernandes, Đoel Para, Ćabi Lopes-Arostegi, Haime Pradilja i Sebastija Sais.

Pobedio je tim, pobedio je sistem, pobedio je kontinuitet – Španci kapa dole

Danas objavljeno

Odluka o ruskim atletičarima u martu 2023. godine

Zeljka

Alarm u reprezentaciji Švajcarske!

Zeljka

Mitrogol i Vlahović napadaju Švajcarce, igra i Gudelj

Zeljka

Ostavite komentar