25. Juna 2019.

Ono što je gitarista Pink Floyda učinio s 21,5 miliona dolara govori sve o njemu

Big Portal

GITARIST Pink Floyda, David Gilmour na aukciji u New Yorku prodao je 127 gitara iz svoje kolekcije za čak gotovo 21 i po miliona dolara te cijelu svotu donirao neprofitnoj organizaciji angažovanoj na borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti planeta ClientEarth. 

Aukcija je održana prošli vikend u njujorškome Christie'su, prikupljeno je 21.490,750 dolara, a postavila je nekoliko svjetskih rekorda kada je riječ o prodaji gitara, pišu američki mediji. 

Među ponuđenim instrumentima bio je Black Strat, Fender Stratocaster iz 1969. koji je Gilmour koristio na Floydovim albumima od The Dark Side of the Moon do Final Cut. 

Black Strat je postigao cijenu od 3,875 miliona dolara, što je najviša cijena za gitaru postignutu dosad na aukciji. 

Milionskim iznosima fanovi su platili još dvije gitare: pretproizvodni bijeli Strat iz 1954. sa zlatnim dijelovima i serijskim brojem 0001 koji je prodan za 1,815 milona dolara, a Martin D-35 iz 1969., za koji je Gilmour kazao da je uz taj instrument napisao najviše pjesama, prodan je za 1,095 miliona dolara. 

Sedamdesettrogodišnji muzičar sav prihod od aukcije donirao je ClientEarthu, neprofitnoj organizaciji koja se bori za zaštitu planeta na kojoj živimo. 

“Mi smo advokati i stručnjaci za zaštitu okolinr i borimo se protiv klimatskih promjena i za zaštitu prirode i okoliša”, kažu iz ClientEartha. 

“Globalna klimatska kriza najveći je izazov s kojim se čovječanstvo suočava. Za nekoliko godina efekat globalnog zatopljenja biće nepovratan. Nadam se da će prodaja ovih instrumenata pomoći ClientEarthu u njihovoj namjeri. Trebamo civilizovan svijet za sve svoje unuke i one koji će doći nakon njih, u kojem će se na ovim gitarama moći svirati i uz njih pjevati”, kazao je Gilmour. 

Raniji rekord, kada je posrijedi aukcijska prodaja poznatih gitara postigao je Fender Stratocaster koji je potpisalo 19 muzičara, među ostalima Sting, Paul McCartney, Eric Clapton i Jimmy Page. Postignuta cijena iznosila je 2,7 miliona dolara, a tada su se prikupljala sredstva za žrtve azijskog cunamija 2004. 

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare