11. Augusta 2022.

Online kupovina: Dark web i pravi kriminalci

Big Portal

U ponudi su proizvodi i usluge koji nisu legalni, a to što se dark web prodavnice dovode u vezu s iskusnim kriminalcima bi valjda trebalo da im da dodatni legitimitet. Među novim „prodavnicama“ su one koje prodaju drogu, oružje, malver, nude usluge pranja novca, ali i ozbiljnije i opasnije stvari. Na pojedinim lokacijama se tvrdi da je na stotine klijenata zadovoljno uslugama.

Eksperti ističu da na dark web-u sve može da se lažira, što znači da nova prodajna mesta možda uopšte nisu u vezi s pravim kartelima. Teško da će se bilo ko požaliti u slučaju da mu opojne supstance ne stignu na vreme, ili da plaćeni ubica uzme novac i ne ispuni svoj deo ugovora. Dakle, niko ne može da proveri da li se karteli iz analognog sveta stvarno sele na mračnu stranu interneta.

Policija sve češće uspeva da ulovi vlasnike ovih prodajnih mesta, a agenti se neretko predstavljaju kao plaćene ubice, a kako bi uhapsili naručioce usluga. Neke velike prodavnice su već zatvorene –  Empire, Cannazon, Hydra i Versus Market više ne postoje, pa je moguće da novi prodavci tvrde da su u vezi s kartelima, ne bi li što pre privukli one koji su ostali bez prodavaca s dark-web-a.

Izvor: Bleeping Computer / PCPress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare