Onlajn premijera restaurisanog filma "Poseban tretman" - BIGportal.ba
Ex Yu

Onlajn premijera restaurisanog filma “Poseban tretman”

Višestruko nagrađivani film “Poseban tretman“ iz 1980. godine, reditelja Gorana Paskaljevića digitalno je restaurisan i biće prikazan 6. juna

Digitalno restaurisana verzija filma će biti predstavljena u prenosu uživo od 19 časova na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i Vip mobile, gde će publika moći da uživa u boljem kvalitetu slike i zvuka ostvarenja koje je svoju premijeru imalo na festivalu u Kanu, pre tačno četiri decenije.

Crnohumornu socijalnu dramu, prema scenariju Dušana Kovačevića, maestralno je oživela plejada srpskog glumišta: Ljuba Tadić, Milena Dravić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Petar Kralj, Milan Srdoč, Radmila Živković, Bora Todorović, Pavle Vuisić i Vladan Živković. Atraktivna i metaforična priča o autoritarnom doktoru i njegovim pacijentima, prinudno lečenim alkoholičarima, snimljena je u produkciji Centar filma i kompanije Dan Tana Productions. Uz veliki broj nagrada na jugoslovenskim festivalima, film je 1981. bio nominovan za nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji film van engleskog govornog područja (strani film), a Milena Dravić je u Kanu dobila nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Projekat Vip Kinoteka započet je vraćanjem starog sjaja kultnom filmu ”Ko to tamo peva“ Slobodana Šijana, u decembru 2017. godine svečanom premijerom u prisustvu članova autorske i glumačke ekipe, a Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile nastavili su rad na projektu od izuzetnog značaja za srpsku filmsku baštinu i tokom vanrednog stanja.

U aprilu 2020. godine, preko 2.000 ljudi pratilo je prvu onlajn premijeru još jednog filma Slobodana Šijana ”Davitelj protiv davitelja“. Digitalno restaurisani filmovi prikazani su u preko 20 gradova pred brojnom publikom, a 16. filmsko ostvarenje koji je digitalno restaurisano u okviru projekta – ”Poseban tretman“ biće prikazano onlajn u skladu s vanrednim merama zbog epidemije korona virusa.

Danas objavljeno

Petar Grašo o šalama na račun njegove veze sa Hanom

Vanja A

Otkriven pravi razlog razvoda braka Severine i Igora: U sve je umiješana porodica

Vanja A

Ana Stanić je objavila maksi singl: Moja Nova godina!

V.R.

Ostavite komentar