Oni su skinuti sa spiska u Pariz! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Oni su skinuti sa spiska u Pariz!

Milan Tegeltija i Ružica Jukić skinuti sa spiska putnika u Pariz! Umjesto Tegeltije i Ružice Jukić u Pariz putuju njihovi kritičari Tomislav Ljubić i Mahmut Švraka. I Gordana Tadić ne putuje u Francusku. Odluka donesena uz konsultacije sa Delegacijom EU u BiH. Čelnici VSTV-a Milan Tegeltija i Ružica Jukić skinuti…

Milan Tegeltija i Ružica Jukić skinuti sa spiska putnika u Pariz! Umjesto Tegeltije i Ružice Jukić u Pariz putuju njihovi kritičari Tomislav Ljubić i Mahmut Švraka. I Gordana Tadić ne putuje u Francusku. Odluka donesena uz konsultacije sa Delegacijom EU u BiH.

Čelnici VSTV-a Milan Tegeltija i Ružica Jukić skinuti su sa spiska učesnika studijskog putovanja u Pariz, koje je organizovala Evropska unija u okviru projekta EU4Justice, saznaje Žurnal.

U Francusku neće ići ni glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, Odlučeno je da Tužilaštvo BiH zastupa tužilac specijalizovan za finansijski kriminal i korupciju, dok će druga tužilaštva zastupati glavni tužioci.

“Nakon konsultacija sa Delegacijom Evropske unije zaključili smo da se prvo mora organizovati sastanak na tehničkom nivou”, piše u dopisu koji je stigao u VSTV.

U prilogu ovog dopisa se nalazi i novi, redukovani spisak putnika u Pariz koji će, od 8. do 12. jula učestvovati na studijskom putovanju.

U maju ove godine VSTV-u je dostavljen spisak nosilaca pravosudnih funkcija koje bi trebale putovati u Pariz. Prvi na spisku je bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, a onda su redom navedeni potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić, član VSTV-a Mahmut Švraka, direktor Sekretarijata VSTV-a Admir Suljagić, zamjenik direktora Sekretarijata Hajro Posković, glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić, te zamjenik glavne disciplinske tužiteljice Mirza Hadžiomerović.

Početkom juna, pak, nakon izbijanja afere “Potkivanje” čiji je glavni akter Milan Tegeltija, na adresu VSTV-a je stigao novi spisak, uz obrazloženje da se prvo mora organizovati sastanak na tehničkom nivou, te da će visoki zvaničnici tek naredne godine uzeti učešće u ovom projektu. Milana Tegeltije i Ružice Jukić više nema na spisku.

Član VSTV-a Mahmut Švraka koji je jedan od potpisnika pisma kojim četiri člana VSTV-a traže raspravu o Tegeltijinoj odgovornisti ostao je na spisku putnika. Admir Suljagić i Hajro Posković, takođe, nisu uklonjeni. Tu je i Mirza Hadžiomerović, zamjenik šefa Ureda disciplinskog tužioca, te glavni tužioci iz kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i glavni tužilac Brčko Distrikta.

Kada je u pitanju Tužilaštvo BiH, za razliku od kantonalnog nivoa, glavna tužiteljica Gordana Tadić nije pozvana. Poziv je stigao na državnog tužioca koji je specijalizovan za finansijski kriminal i korupciju.

Dakle, sa prvobitnog spiska su izbrisani Milan Tegeltija i Ružica Jukić, dok je na spisak, naknadno, uvršten Tomislav Ljubić, glavni tužilac kantonalnog tužilaštva Tuzla koji je proteklih dana bio oštar kritičar rada Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Upravo su Tegeltija i Ružica Jukić bili veliki protivnici imenovanja Tomislava Ljubića na ovu poziciju, te su u konačnici i glasali protiv njegovog imenovanja. Nakon otvorenog sukoba Ljubić se našao na spisku učesnika studijskog putovanja, dok su Tegeltija i Jukić uklonjeni uz obrazloženje da se projekat provodi na tehničkom nivou.

(Žurnal.info)

Danas objavljeno

Preminuo admiral Branko Mamula

M.

“Rusija je ozbiljna pretnja”

M.

Vučić: “Otvoreni Balkan” prilika za region

M.

Ostavite komentar