Oni su apsolutni pobjednici nad virusom korona: Veterinar je njihov heroj - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oni su apsolutni pobjednici nad virusom korona: Veterinar je njihov heroj

Naučnik koji je svoju veterinarsku laboratoriju, koju uglavnom koristi za testiranje lososa, prilagodio za testiranje ljudi na korona virus slavi se kao heroj Farskih ostrva u pravovremenom suzbijanju širenja zaraze.

Naime, ova autonomna danska pokrajina s 50.000 stanovnika nema nijedan smrtni slučaj od korona virusa, dok se ostatak Evrope bori s epidemijom i zbraja mrtve.

Arhipelag smješten u sredini sjevernog Atlantika, između Škotske, Norveške i hladnog Islanda trenutno ima samo jednu osobu u bolnici koja je oboljela od COVID-19, a izdvaja se u Evropi po tome da uopšte nema smrtnih slučajeva od ove bolesti. Ukupno je tamo zaraženo 184 ljudi.

U srijedu je premijer Bardur e Šteg Nilsen najavio je da će 20. aprila otvoriti vrtiće i jaslice, a u školu će krenuti najmlađi osnovci. Učenici zadnje godine srednje škole će se takođe vratiti u učionice, a nastaviće se i sportski događaji, ali bez gledalaca.

Uspjeh njihovog pristupa lokalni političari pripisuju ranim predviđanjima veterinara naučnika Debesa Kristijansena, upravnika Nacionalne referentne laboratorije za bolesti ribe i životinja, u glavnom gradu Toršavnu.

Kristijansen je još u januaru upozorio vladu autonomne regije Kraljevine Danske da se moraju pripremi za moguće širenje epidemije iz Kine.

Njegova laboratorija, koja se prvenstveno koristi za testiranje lososa za virusne infekcije, prilagođena je za testiranje ljudi, samo je morao da kupi dodatni materijal za testiranje na korona virus.

Na Farskim ostrvima obavljalo se masovno testiranje lososa u vodama nakon izbijanja virusa 2001. koji je poharao losose.

Prema zvaničnim podacima, 10 odsto od cjelokupne populacije Farskih ostrva, oko 50.000 ljudi, testirano je na korona virus. Štaviše, prema stranici “worldometers” Farska ostrva testirala su veći procenat svoje populacije od bilo koje države ili autonomne teritorije na svijetu.

Tamošnji doktori su uspjeli da uđu u trag i testiraju svakoga ko je bio u kontaktu sa pozitivnim na korona virus. Od onih koji su se razboljeli, 131 osoba je izliječena.

Kristijansen je rekao za “The Guardian”, a prenosi “Jutarnji list”, da prilagođavanje sa testiranja životinja na ljude nije uključivalo puno muke te da je njegova veterinarska laboratorija uspjela pronaći materijale za izradu testova, ne samo od bolnica nego i od mnogih drugih proizvođača.

“Prilagođavanje je bila jednostavno. Jedino što sam promijenio su sastojci. Naš uobičajni posao je da tražimo viruse i bakterije kod riba, i u ovom slučaju smo promijenili tri komponente specifične za korona virus”, kazao je Kristijansen, te dodao da njegova laboratorija može da obavi i do 1.000 testiranja dnevno ako bi bilo potrebno i kada bi imao pomoćnike.

Zadnji uzorci koje je testirao u utorak su bili negativni.

“Čini se da u okolini Farskih ostrva u ovom trenutku nije veliko opterećenje virusom. Svi pričaju o crnim brojkama, ali testirali smo više od 10 odsto populacije, tako da mislim da nemamo puno stanovnika koji hodaju okolo zaraženi”, rekao je naučnik.

Danas objavljeno

“Nepravda”

M.

Ekvador, vanredno stanje zbog trgovine drogom i ubistava

M.

Šta Brisel želi?

M.

Ostavite komentar