5. Decembra 2022.

Omiljeni slatkiš smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Big Portal

Kakao ima gorak ukus, ali uz dodatak mleka, šećera i maslaca, dobijemo ukusnu čokoladu. Najzdravija je ona u kojoj je 70 procenata kakaoa, no, zbog dosta šećera deci je treba ograničiti na nekoliko kockica dnevno.

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi. Nova istraživanja pokazuju da oni nisu jedini sastojci koji pomažu zdravlju. Čokolada smiruje kašalj zahvaljujući teobrominu.

Ovaj njen sastojak smanjuje aktivnosti u delu mozga koji nadražuje respiratorne organe i najveći deo probavnog sistema.

Buduće majke koje se tokom trudnoće časte čokoladom bolje se nose sa stresom, nego one koje nisu jele čokoladu. Istraživanja su pokazala i da su deca trudnica koje su jele čokoladu, srećnija i češće se smeju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare