Omiljeni slatkiš smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Omiljeni slatkiš smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Puna zdravih sastojaka poput flavonoida i teobromina, zrna kakaoa pravi su uništavači potencijalnih bolesti.

Kakao ima gorak ukus, ali uz dodatak mleka, šećera i maslaca, dobijemo ukusnu čokoladu. Najzdravija je ona u kojoj je 70 procenata kakaoa, no, zbog dosta šećera deci je treba ograničiti na nekoliko kockica dnevno.

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi. Nova istraživanja pokazuju da oni nisu jedini sastojci koji pomažu zdravlju. Čokolada smiruje kašalj zahvaljujući teobrominu.

Ovaj njen sastojak smanjuje aktivnosti u delu mozga koji nadražuje respiratorne organe i najveći deo probavnog sistema.

Buduće majke koje se tokom trudnoće časte čokoladom bolje se nose sa stresom, nego one koje nisu jele čokoladu. Istraživanja su pokazala i da su deca trudnica koje su jele čokoladu, srećnija i češće se smeju.

Danas objavljeno

Punjeni krompir iz rerne sa pavlakom i kačkavaljem

Vanja A

Nauči kako da napraviš 11 vrsta napitaka od kafe

Vanja A

Održite mladolik izgled: Kako treba da izgleda njega lica u četrdesetim?

Vanja A

Ostavite komentar