Najmirisnija pita od jabuka
Sastojci za tijesto:
400 g oštrog brašna
100 g šećera
1 prašak za pecivo
200 g putera
2 žumanca
prstohvat soli
po želji korica limuna
2 kašike kiselog vrhnja
Za fil:
800 g naribanih jabuka
kašičica cimeta
šećer
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema:
U posudu od miksera stavite brašno, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte hladan puter narezan na kockice i koricu limuna pa umijesite tijesto. Ako mijesite ručno, trljajte prstima puter u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice. Dodajte žumance i kiselo vrhnje pa zamijesite tijesto. Tijesto podijelite na dva jednaka dijela, umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na pola sata. Jabuke ogulite i naribajte, dodajte šećer i cimet pa promiješajte. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Lim dimenzija otprilike 20×30 centimetara premažite puterom i pobrašnite. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvu polovicu tijesta, prebacite je u lim i utisnite, zatim razvaljajte i drugu polovicu tijesta. Rasporedite fil po prvoj i prekrijte ga drugom polovinom tijesta. Izbodite viljuškom i pecite dok ne porumeni, 40-ak minuta. Pitu pospite šećerom u prahu i narežite na kocke.
Tart od karamele i oraha
Sastojci:
170 g brašna
180 g putera
250 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
200 g oraha
hladna voda
Priprema:
Pomiješajte brašno, 80 g putera sobne temperature i 50 g šećera. Dodajte hladnu vodu pa zamijesite tijesto. Spremite ga u frižider i pustite da se „odmori“. Za to vrijeme pripremite fil tako da pomiješate šećer s tri kašike hladne vode i kuhate na laganoj vatri. Kuhajte dok se šećer ne rastopi i poprimi lijepu, zlatnu boju. Maknite s vatre i dodajte omekšali puter. Miješajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte slatko vrhnje sobne temperature. Vratite na laganu vatru, kratko miješajte, pustite da umak postane gust, a zatim maknite s vatre i dodajte orahe. Kada tijesto postane čvršće, izvadite ga iz frižidera i razvaljajte. Prebacite ga u kalup, izbodite viljuškom pa ga najprije pecite desetak minuta samog. Lagano ohladite, dodajte karamel s orasima i vratite u rernu na dodatnih deset minuta. Ohladite i poslužite.
Savjet: Prilikom pripreme karamela pazite da šećer ne zagori, a ipak dobije lijepu zlatnu boju, a pri pripremi prhkog tijesta mijesite brzo, kako bi se svi sastojci povezali na upravo savršen način. (ovo u krugic)
Slasna šljiva – ukusna sezonska ljepotica
Sastojci:
Za prhko tijesto:
350 g glatkog brašna
120 g šećera
180 g margarina
1 prašak za pecivo
2 kašike kiselog vrhnja
100 ml mlijeka
Za fil:
800 g šljiva
3 kašičice gustina
3 kašičice pšeničnog griza
6 kašika šećera
2 vrećice vanilijinog šećera
Priprema:
Pomiješajte u posudi brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte na kockice narezan margarin i kiselo vrhnje pa uz postepeno dodavanje hladnog mlijeka umijesite glatko tijesto. S obzirom na to da je ovo pita i prhko tijesto bez jaja, mlijeko dodajite pomalo, kako biste lakše umijesiti tijesto. Ako primijetite u jednom trenutku da vam je tijesto premekano, dodajte još brašna. Tijesto odmah podijelite na dva dijela, omotajte ga prozirnom folijom i pospremite na hladno.
Šljive očistite i narežite na komadiće, četvrtine će biti dovoljne. Narezane šljive pomiješajte sa šećerom i vanilijinim šećerom, dodajte griz i gustin i dobro sve izmiješajte. Šećera možete staviti i više ako procijenite da su vam šljive kisele.
Jedan dio prhkog tijesta razvaljajte na veličinu lima u kojemu će se pita peći i stavite ga razvaljanog na dno lima koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Preko tijesta rasporedite fil od šljiva, a zatim na njega naribajte drugi dio tijesta preko cijele površine ravnomjerno. Pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni 45 minuta. Kada je gotova, pospite šećerom u prahu i uživajte!
Prevrnuti kolač s kruškama
Sastojci:
4 kruške
1 kašika meda
cimet za posipanje krušaka
100 g šećera
100 g ulja
200 g brašna
100 g mlijeka
kašičica cimeta
naribana korica jednog limuna
prstohvat soli
1 jaje
1 prašak za pecivo
Priprema:
Kruške ogulite, odstranite im košpice pa narežite na tanje kriške. Kalup za pečenje obložite masnim papirom, pa poslažite kruške tako da prekrijete dno. Prelijte kruške medom i posipajte cimetom. U zdjeli pjenjačom umutite jaje sa šećerom, potom dodajte mlijeko, ulje, cimet, limunovu koricu i sve promiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo pa promiješajte da dobijete gustu smjesu.
Ukoliko vam je smjesa gusta, možete dodati dvije kašike mlijeka. Premažite smjesu preko krušaka ravnomjerno i pecite u prethodno zagrijanoj rerni 30 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Kada se kolač malo ohladi, preokrenite ga na tanjir pa odstranite papir. Po želji posipajte šećerom u prahu.
Azra.