18. Jula 2022.

Omiljena hrana u restoranima može da ošteti vid, 4 simptoma veliko upozorenje

Big Portal

Doktor Brajan Vakler, poznat na TikToku po svojim popularnim zdravstvenim savetima, objašnjava da su trans-masti koje se često nalaze u prženoj hrani povezane sa starenjem.

“Pržena hrana se kuva u trans mastima, što može podići nivo holesterola”, rekao je on. On dodaje da je visok nivo holesterola povezan sa AMD i dijabetičkom retinopatijom. Studija objavljena u “British Journal of Ophthalmology” podržava sugestiju dr Vaklera.

Pokazalo se da ljudi koji konzumiraju velike količine crvenog i prerađenog mesa, pržene hrane, rafinisanih žitarica i mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti imaju tri puta veću verovatnoću da razviju makularnu degeneraciju u kasnoj fazi (AMD). Savet dr Vaklera je da pokušate da jedete više voća i povrća punog vitamina C, kao što su agrumi, paradajz i crvena paprika.

Dodao je: “Hrana sa luteinom i zeaksantinom, kao što su spanać, kelj i senf, takođe je povezana sa manjim rizikom od AMD-a. Alternativno, konzumacija specijalnih suplemenata koji sadrže vitamin C takođe može usporiti napredovanje AMD-a.”

Starosna degeneracija makule

Oko 600.000 ljudi u Velikoj Britaniji ima AMD, što uzrokuje nepovratan gubitak vida. Stanje ne dovodi do potpunog slepila, ali ozbiljno utiče na vid.

Stanje može uticati na jedno ili oba oka i može se manifestovati na sledeće načine:

-Prave linije vidite kao talasaste ili zakrivljene
-Objekti izgledaju manji nego obično
-Boje izgledaju tamnije
-Halucinacije

Dr Vakler je takođe primetio da je konzumacija jednostavnih ugljenih hidrata, kao što su oni koji se nalaze u belom hlebu i testenini, povezana sa makularnom degeneracijom. Preporučio je da ljudi umesto toga konzumiraju integralne žitarice.

“Jednostavni ugljeni hidrati, poput onih koji se nalaze u belom hlebu i testenini, povezani su sa većom šansom za razvoj makularne degeneracije (AMD) povezane sa starenjem.”

Studije su pokazale da su viši nivoi šećera u krvi takođe povezani sa pojavom AMD-a. To je zato što su viši nivoi šećera u krvi povezani sa većom sklonošću ka zapaljenju.

“Ove vrste ugljenih hidrata se prebrzo svare, što dovodi do porasta nivoa šećera u krvi. Da biste to izbegli, zamenite beli hleb i testeninu vrstama celog zrna”, objasnio je dr Vakler.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare