Omikron soj virusa možda već u Srbiji? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Omikron soj virusa možda već u Srbiji?

Omikron, novi soj virusa korona, za koji se sumnja da je potvrđen u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, sigurno će se pojaviti i u Srbiji, samo je pitanje vremena, možda je već tu, ali ga nismo registrovali, izjavio je epidemiolog Predrag Кon.

Epidemiolog ukazuje da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prva istraživanja iz Južne Afrike pokazuju da ga karakterišu uglavnom blagi simptomi.

  • Podaci iz Južne Afrike upućuju na to da dobijamo jednu varijantu koronavirusa koja će davati daleko više asimptomatskih slučajeva- rekao je Кon za TV Prva.

Drugi utisak je, dodaje, da se brzo širi, jer je već registrovan u više od 40 zemalja za kratko vreme.

Кon je ukazao da slika o omikronu još nije kompletana, te da treba sačekati još nedelju do dve dana i videti kako će se ponašati u Evropi.

Ističe da nije neobično da će ta nova varijanta postati dominantna u populaciji, dodajući da pojedini smatraju da će za tri meseca polovina inficiranih biti zaražena delta sojem, a druga polovina omikronom.

I u ovom slučaju, dodaje Кon, prema analizama iz Južne Afrike očigleno je da vakcinacija deluje.

  • Vakcinacija ostaje glavni način borbe protiv koronavirusa- kaže Кon i dodaje da i dalje se treba štiti maskom, fizičkom distancom i dezinfekcijom.

Upitan da li je za obaveznu vakcinaciju protiv virusa korona, s obzirom da je Austrija jedna od prvih zemalja koja je to uvela, Кon je izjavio da Srbija uveliko ima obaveznu imunizaciju za zdravstvene radnike koja je regulisana zakonom, ali da se u ovoj situaciji nije primenilo.

  • Nije se primenjivalo ni ranije- kaže Кon i dodaje da je on uvek za to da stopa vakcinisanih bude visoka, te da ne može da bude protiv neke mere koja povećava vakcinaciju.
  • Ja sam više puta to izražavao i jasno sam opredeljen da je obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike nešto što je nužno, moralno i etički, ali i neprihvatljivo da nije obavezno- rekao je Кon.

U istom gostovanju za TV Prva, virusolog Milanko Šekler rekao je da registovanje novih virusa radi Medicinski fakultet i dodao da pretpostvalja da nema slučajeva zaraze omikron sojem kod nas, s obzirom da se faklutet nije oglašavao.

On je kazao da podaci stručnjaka iz Južne Afrike pokazuju da u bolnicama u regiji u kojoj je novi soj otkriven nije hospitalizovan veliki broj pacijenata zaraženih novim sojem, da oni uglavnom imaju blage simptome i da je prosečno vreme u bolnici 2,8 dana.

Šekler je kazao da su hospitalizovani uglavnom nevakcinisani, što znači da vakcine rade, ali da i nevakcinisani imaju blage simptome.

Istakao je da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prvi rezultati pokazuju da polako dolazi do destabilizacije virusa i da njegova patogenost pada.

(BN)

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar