Omikron soj: Veća zaraznost - manji broj teških slučajeva - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Omikron soj: Veća zaraznost – manji broj teških slučajeva

Veliki broj mutacija novog soja virusa korona “omikron” može dovesti do toga da se prilikom zaražavanja teži oblik bolesti razvija duže nego kod “delta” soja, što će dati organizmu više vremena da razvije imunitet, rekao je direktor centra “Gamaleja” Aleksandar Gincburg, prenose ruski mediji.

“Više mutacija ne znači i goru situaciju. Nadam se da će to oslabiti njegovu sposobnost obrazovanja sincitija (stapanje većeg broja ćelija), da će smanjiti brzinu prelaska od momenta zaražavanja do prodiranja u pluća. Ako to bude kao kod prvobitnog soja i svih sojeva pre ‘delta’ soja, onda će memorijske ćelije raditi i štitiće nas. Dakle, broj teških oblika bolesti drastično će se smanjiti, uprkos tome što će zaraznost biti ista ili čak i veća”, objašnjava Gincburg.

Takođe naglašava da danas kod “delta” soja virusa korona prelazak od lakog oblika bolesti do srednje teškog ili teškog traje tri do četiri dana, dok je ranije to trajalo od 10 do 15 dana.

Gincburg je istakao da centar “Gamaleja” još nije dobio uzorak “omikron”v soja, ali kada stigne moraće da se analizira na osnovu nekoliko parametara.

“Ako bude kao ‘delta’ soj, onda neće biti ništa dobro, a ako bude kao ‘vuhanski’ – neće biti ništa opasno. Videćemo kada ga dobijemo”, naglasio je naučnik.
Ranije je potpredsednik Ruske akademije nauka Vladimir Starodubov izjavio da će postojeće vakcine protiv kovida 19 morati da budu modifikovane ukoliko njihova efikasnost protiv novog soja omikron padne ispod 50-60 odsto.

Danas objavljeno

Piće koje ne bi trebalo da naručujete u kafićima – prepuno je bakterija

Vanja A

Kako da na najjednostavniji način spremimo GRAŠAK? Recept je brz i lak

Vanja A

Otkriven novi virus iz porodice koronavirusa

Vanja A

Ostavite komentar