27. Novembra 2021.

Omikron: Proizvođači vakcina imaju dobre vijesti

Big Portal

Novi soj – ranije poznat kao B.1.1.529 – karakterišu neke mutacije koje sugerišu da donosi povec´an rizik od ponovne infekcije.

Postoje i strahovi da bi ta varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje su sada rasprostranjene širom sveta.

“Fajzer” i “BionTek” očekuju “da c´e moc´i da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana”.

“Moderna” je saopštila da je unapredila “sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih zabrinjavajuc´ih varijanti” od početka 2021. – uključujuc´i tri nivoa odgovora ako imunitet koji nudi njihova vakcina oslabi.

“Novavaks” je saopštio da je vec´ počeo da stvara vakcinu protiv kovida 19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 “i da c´e biti spremna za početak testiranja i proizvodnju u narednih nekoliko nedelja”.

Novi soj je prvi put otkriven u Južnoj Africi, a brojne zemlje, uključujuc´i Veliku Britaniju, Australiju i SAD ograničavaju putovanja iz više južnoafričkih zemalja. Jedan od vodec´ih epidemiologa u Južnoj Africi Salim Abdool Karim rekao je za Skaj njuz da je za očekivati da je novi soj kovida vec´ prisutan u evropskim zemljama uključujuc´i i Veliku Britaniju.

U Belgiji je potvrđen prvi slučaj novog soja otkrivenog u južnoj Africi. To je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, saopštile su belgijske zdravstvene vlasti. Svetska zdravstvena organizacija označila je u petak B.1.1.529 kao “zabrinjavajuc´u varijantu”, što znači da je sada zvanično dobila ime omikron, po slovu iz grčkog alfabeta.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare