Olujne nepogode u Njemačkoj zvaće se Ahmet, Kemal, Hakim i Dimitros - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Olujne nepogode u Njemačkoj zvaće se Ahmet, Kemal, Hakim i Dimitros

Grupa njemačkih novinara odlučila je da za različite vremenske prilike i oluje izabere različita imena koja nisu njemačka, već su turskog, hebrejskog ili južnoslovenskog porekla.

Tako su vremenske prilike koje u Nemačku „donose“ niske temperature, tamne oblake i sneg, nazvane turskim imenima Ahmet, Kemal, Hakim kako bi se povećala „vidljivost“ etničke izmešanosti stanovništva Nemačke.

Vremenske prilike koje donosi sistem visokog vazdušnog pritiska nosiće imena poljskih, hebrejskih i južnoslovenskih korena – Božena, Čana ili Dragica.

U Nemačkom imenovanju vremenskih sistema svako može da učestvuje i sve ima svoju cenu.

„Do sada su vremenske prilike dobijale uglavnom tipična nemačka imena, iako 26 odsto ljudi u Nemačkoj ima migrantske korene“, napominje Ferda Ataman, predsednica Udruženja novinara “The New German Media Makers” koji su pokretači ove inicijative, a čiji su roditelji poreklom iz Turske.

Ovo udruženje lobira u i nemačkim medijima da se uspostave kvote za zapošljavanje novinara različite boje kože, kao i novinara iz migrantskih porodica.

Grupa procenjuje da su novinari „u boji” u nemačkoj javnosti nedovoljno zastupljeni u medijima. Ističu da samo između pet i 10 odsto novinara i urednika u Nemačkoj ima migrantske korene.

Sistemi niskog i visokog pritiska imaće i mnoštvo tradicionalnih nemačkih imena 2021. godine, uključujući Rajnharda, Folker, Margaret, Trudi i Valtrauda.

U prošlosti su oblačno sistemi niskog vazdušnog pritiska tradicionalno nosili ženska imena, a povoljnije vremenske prilike su imale muška, ali ova praksa se promenila 1998. godine. Od tada, muška i ženska imena menjaju mesta svake godine u obe kategorije.

Izovr: RTS

Danas objavljeno

Megan Foks na zabavu došla vezana lancem sa momkom

Vanja A

Princ William otkrio kako izgledaju luda i bučna jutra u njegovoj porodici, ali i zbog čega se njihova djeca najviše svađaju

Vanja A

10 savjeta kako da potrošiš manje u trgovini

Vanja A

Ostavite komentar