Oluja divlja u Britaniji: Voda ušla u domove, vjetar ih ruši - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Oluja divlja u Britaniji: Voda ušla u domove, vjetar ih ruši

Veliku Britaniju je pogodila oluja Denis praćena obilnim padavinama i snažnim vjetrovima, što je izazvalo poplave u južnom Velsu. S obzirom na to da ona i dalje bjesni, britanske vlasti su upozorile građane da se zaštite od poplava opasnih po život.

Kako piše BBC, brojne službe civilne zaštite pomažu stanovnicima da se izbore s poplavama nakon što je voda ušla u njihove domove.

Brojni stanovnici su za medije ovu oluju opisivale kao tornado, a u Velikoj Britaniji je izdato više od 300 upozorenja od poplava.

Sara Bridž (55) navela je da je oluja Denis bila previše snažna, jer je voda ušla u njen dom, iako je imala specijalna vrata koja su namijenjena upravo da zaštite od poplava.

“Ja sam u šoku. Kuhinja je potpuno poplavljena, stvari trenutno lebde u mojoj kući”, rekla je.

Lokalni mediji navode da se reka Taf u velškom gradu Pontypridd izlila iz korita, a ta opasnost preti i od rijeke Nit koja se nalazi na jugu Velsa.

Selo Aberdaron pogodili su orkanski udari vjetra, koji su dostizali brzinu od 146 kilometara po satu i zbog toga je otkazano na stotine letova, a poplave su poremetile i željeznički saobraćaj.

Prema posljednjim informacijama, najmanje dvoje ljudi poginulo je u Velikoj Britaniji, a desetine hiljada su se suočile s haosom koji je prouzrokovala oluja Denis.

Mladić od 18 godina utopio se u moru u pokrajini Kent, a drugi je pao preko broda sa rezervoara za gorivo u blizini luke Margate.

Skoro 50.000 putnika čeka na aerodromima nakon što je kompanija easyJet otkazala 234 leta, a još 60 biće prizemljeno.

U desetinama gradova koji još uvek saniraju štetu koju je napravila prošlonedjeljna oluja Ciara, angažovana je vojska kako bi pojačala odbranu od poplava.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Predsjedništvo se oglasilo o sastanku sa Eskobarom

M.

Ostavite komentar