13. Jula 2019.

Oluja “Beri” pretvoriće se u uragan, katastrofalne poplave prete SAD

Big Portal

Američki zvaničnici kažu da će se tropska oluja “Beri” pretvoriti u uragan kada pogodi Morgan Siti u američkoj saveznoj državi Luizijana.

Upozorenje za Nju Orleans: Obezbedite vodu, hranu i lekove za najmanje tri dana Panika u SAD: “Beri” sve bliža Nju Orleansu, grad strahuje od reprize 2005.

Kako prenosi AP, delove Luizijane već su pogodile kiše i jaki vetrovi, a pojedini obalski putevi su pod vodom.

Oko 3.000 pripadnika američke Nacionalne garde u čamcima, terenskim vozilima i helikopterima nalazi se u Luizijani, gde će pomagati u eventualnim spasilačkim misijama.

Očekuje se da će “Beri” biti slab uragan, jer su do sada zabeležene brzine vetra do 120 kilometara na čas, ali može da izazove, kako navodi AP, katastrofalne poplave u državama u Meksičkom zalivu.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje zbog oluje.

“Beri” se približava i Nju Orleansu, čiji žitelji su se prethodnih dana već suočili sa poplavama.

Ovaj grad, koji je 2005. godine teško pogodio uragan “Katrina”, priprema se za obilnu kišu, a meštani dodatno obezbedjuju svoje domove i skupljaju neophodne zalihe za predstojeće dane.

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem kaže da bi u delovima Luizijane moglo da padne više od 60 centimetara kiše.

Prava opasnost, kako kaže, nije vetar već kiša. Oluja bi mogla da donese najveće padavine posle više decenija.

Vodostaj reke Misisipi je već povećan zbog prolećnih kiša i topljenja snega, a zemlja oko Nju Orleansa je vlažna posle kiše u sredu.

Padavine bi mogle da predstavljaju ozbiljan test za to da li je Nju Orleans poboljšao resurse za odbranu od poplava nakon što je grad opustošio uragan “Katrina” 2005. godine koji je, prema nekim procenama, u nekoliko američkih država odneo više od 1.800 života.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare